«Για να μου πάρουν το κινητό τηλέφωνο με μαχαίρωσαν τρεις φορές στα χέρια και μία χαμηλά στην πλάτη. Οι γιατροί είπαν πως από καθαρή τύχη ο τραυματισμός στα πλευρά μου δεν ήταν σοβαρός» λέει ο 15χρονος μαθητής γυμνασίου Ιάσων Τ. περιγράφοντας τα όσα έζησε πριν από μερικές ημέρες ενώ περπατούσε μαζί με συνομήλικό του σε πεζόδρομο σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική πλατεία του Νέου Ηρακλείου.
«Περπατούσα μαζί με τον φίλο μου με κατεύθυνση το Ολυμπιακό Στάδιο. Τη στιγμή που βρισκόμασταν σε σημείο που δεν είχε καλό φωτισμό δεχθήκαμε επίθεση από τρία άτομα 17-20 ετών τα οποία μας ακινητοποίησαν με την απειλή μαχαιριού. Μας ζήτησαν με έντονο ύφος να τους δώσουμε τα κινητά τηλέφωνά μας. Ο φίλος μου το κρατούσε στο χέρι του και τους το έδωσε αμέσως» λέει ο Ιάσονας και προσθέτει: «Εγώ έκανα κίνηση να το βγάλω από την τσέπη του παντελονιού μου. Τότε ένας από τους δράστες, επειδή ενδεχομένως φοβήθηκε, με χτύπησε με το μαχαίρι τρεις φορές στο χέρι και στη συνέχεια στο πίσω μέρος του σώματός μου στο πλευρό. Επίσης μας γρονθοκόπησαν και μας έριξαν πολλές κλωτσιές. Τελικά πήρε το κινητό τηλέφωνό μου και εξαφανίστηκε με τους φίλους του, ενώ εμένα με μετέφεραν στο νοσοκομείο».
Σε μια άλλη περίπτωση η λεία περιελάμβανε ένα κινητό και 2-3 ευρώ... Ενας ανήλικος περπατούσε στην οδό Γράμμου 38, στην πλατεία Αναλήψεως, στα Βριλήσια, όταν δέχθηκε επίθεση από πέντε συνομηλίκους του, τρία αγόρια και δύο κορίτσια, οι οποίοι με την απειλή μαχαιριού τον ακινητοποίησαν και του άρπαξαν ό,τι είχε στις τσέπες του. Αυτό ήταν ένα από τα περιστατικά που σημειώνονται αρκετά συχνά σε διάφορες περιοχές της Αθήνας με «αμούστακους» θύτες και θύματα.
Εκβιαστής κατ΄ εξακολούθηση
Επίσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη υπόθεση εκβιασμού ενός 16χρονου με δράστη έναν 17χρονο ο οποίος συνελήφθη. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, το θύμα τού είχε δώσει τα τελευταία πέντε χρόνια συνολικά 3.000 ευρώ. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο 17χρονος μαζί με έναν ακόμη συνομήλικό του που αναζητείται είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για μαθητές σχολείων της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Με απειλές και τρομοκρατία τους άρπαζαν χρήματα και κινητά τηλέφωνα.
Ακόμη στον Κολωνό είχε καταγγελθεί από οδηγό ΙΧ αυτοκινήτου ότι τη στιγμή που ήταν σταματημένος σε ερυθρό σηματοδότη πλησίασε στο παράθυρό του ένας ανήλικος για να του ζητήσει ελεημοσύνη. Ξαφνικά αντιλήφθηκε έναν άλλον ανήλικο να ανοίγει την πόρτα του συνοδηγού και να του αρπάζει τσάντα μέσα στην οποία είχε το πορτοφόλι του, το κινητό τηλέφωνό του και διάφορα έγγραφα. Παράλληλα σχεδόν καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στα στενά μεταξύ Ομόνοιας και Μεταξουργείου ανήλικοι, συνήθως με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαιρούν πορτοφόλια διερχομένων.
Βαποράκια και μπουκαδόροι
Συχνά τα μέλη κυκλωμάτων χρησιμοποιούν παιδιά για διακίνηση ναρκωτικών- καθώς δεν τραβούν τις υποψίες των αστυνομικών- αλλά και για διαρρήξεις διότι λόγω της σωματικής τους διάπλασης μπορούν να μπουν πιο εύκολα σε ένα σπίτι ή σε μια επιχείρηση, κυρίως από τα παράθυρα. Επίσης δεν λείπουν και οι συμπλοκές συχνά με τραυματισμούς (εντός και εκτός σχολείων, σε πάρκα ή σε γειτονιές) που συνήθως δεν καταγγέλλονται στην Αστυνομία και διευθετούνται «εσωτερικά», κυρίως με παρέμβαση γονέων ή εκπαιδευτικών.
Οπως λένε οι αστυνομικοί, οι ανήλικοι συγκροτούν ως επί το πλείστον μικρές ομάδες που δρουν περιστασιακά και πλέον, σε σχέση με το παρελθόν, έχουν αναβαθμίσει τη δράση τους χρησιμοποιώντας υποτυπώδη όπλα, όπως μαχαιράκια και ποτέ πυροβόλα όπλα. Στο στόχαστρό τους μπαίνουν συνήθως συνομήλικοί τους, από τους οποίους αρπάζουν μικρά χρηματικά ποσά- το χαρτζιλίκι τους- και τα κινητά τηλέφωνά τους. Παράλληλα παιδιά εντάσσονται σε ομάδες-κλίκες και η δράση τους περιορίζεται σε συμπλοκές με ανηλίκους άλλων σχολείων ή άλλων γειτονιών για διάφορους λόγους, όπως για να δείξουν ποιος είναι το «αφεντικό» ή επηρεασμένοι από μια «τοπικιστική νοοτροπία» χτυπούν τους «αντιπάλους» επειδή «εισέβαλαν στη γειτονιά τους, που αποτελεί για αυτούς άβατο» ή ακόμη επειδή έκαναν το «έγκλημα» να «πειράξουν μια φίλη τους».
Φουσκωμένα πορτοφόλια
«Ολα ξεκίνησαν από ένα αστείο πριν από δύο χρόνια» μας λέει ο 16χρονος Θανάσης, μέλος μιας ομάδας συνομηλίκων του που δρα στα δυτικά προάστια της Αθήνας και στο «βιογραφικό» τους περιλαμβάνονται κλοπές πορτοφολιών και κινητών τηλεφώνων από συνομηλίκους τους. Και προσθέτει: «Ενώ καθόμασταν ένα απόγευμα Σαββάτου σε μια καφετέρια στο Μπουρνάζι, κάποιος από την παρέα πέταξε την ιδέα: Πάμε να πάρουμε το πορτοφόλι του Νίκου (συμμαθητή που δεν συμπαθούσαν) για να τον εκδικηθούμε και να γελάσουμε; Με τα χρήματα που βρήκαμε στο πορτοφόλι του καταφέραμε και αγοράσαμε ένα νέο μοντέλο κινητού τηλεφώνου. Από τότε ληστεύουμε κυρίως συνομηλίκους μας- σε άλλες περιοχές από αυτές όπου μένουμε για να μη μας αναγνωρίσουνκαθώς ιδιαίτερα τα σαββατόβραδα ξέρουμε καλά πως έχουν “φουσκωμένο” πορτοφόλι από το χαρτζιλίκι για την έξοδό τους».
«Μαμά, πάρε μου έναν σουγιά για να προστατεύω τον εαυτό μου»!
Oι αριθμοί των στατιστικών στοιχείων που διαθέτουν οι Αρχές δεν λένε την αλήθεια, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις τα περιστατικά δεν καταγγέλλονται. Μιλώντας στο «Βήμα» η μητέρα μιας 17χρονης, η οποία έπεσε θύμα ληστείας στον Νέο Κόσμο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μας είπε ότι η κόρη της υπέστη σοκ και μάλιστα της ζήτησε να της αγοράσει έναν σουγιά προκειμένου να προστατευτεί σε ενδεχόμενη νέα ληστρική επίθεση που θα δεχόταν. Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι ο φίλος του κοριτσιού απάντησε αρνητικά στον αστυνομικό ο οποίος τον παρότρυνε να πάει στην Ασφάλεια Αττικής για να δει εάν σε κάποια από τις φωτογραφίες των υπόπτων αναγνωρίσει τον δράστη επειδή φοβήθηκε, όπως είπε, τα «αντίποινα». Παραλλήλως, οι γονείς αρκετών παιδιών στη συγκεκριμένη περιοχή ανέφεραν ότι «σχεδόν καθημερινά ανήλικοι πέφτουν θύματα ληστείας ακόμα και από συνομηλίκους τους, αλλά δεν πάνε να καταγγείλουν τα περιστατικά επειδή φοβούνται ενδεχόμενες εκδικητικές επιθέσεις από την πλευρά των δραστών».
Πηγή : «Με έδειραν για να μου πάρουν το κινητό», Το Βήμα, 23/2/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου