Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Μέθοδος Tomatis

Το παιδαγωγικό ή θεραπευτικό εργαλείο της Μεθόδου Tomatis ονομάζεται «Ηλεκτρονικό Αυτί». Το «Ηλεκτρονικό Αυτί» είναι ένα σύστημα που αξιο ποιεί και ενεργοποιεί ξανά τις στρατηγικές που εμπλέκονται στην αντιληπτική οργάνω ση και στη διαχείριση του ηχητικού περιβάλλοντος το οποίο ο εγκέφαλος είναι ικανός φυσιολογικά να χρησιμο ποιεί όταν η ακοή δεν είναι διαταραγμένη.
Η ακοή είναι διαταραγμένη όταν υπάρχει δυσλει τουργία των δύο μυών που εντοπίζονται στο μέσο αυ τί, ο ρόλος των οποίων είναι να επιτρέπουν την ακρι βή και αρμονική ερμη νεία των ακουστικών πληροφο ριών στο έσω αυτί και από εκεί στον εγκέφαλο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο εγκέφαλος θέτει σε λειτουρ γία ένα σύστημα προστασίας, ενεργο ποιώντας μηχα νισμούς που εμποδίζουν την ακοή.

Έτσι, ο ρόλος του «Ηλεκτρονικού Αυτιού» είναι ακριβώς να αποκαταστήσει/ επανορθώσει αυτούς τους δύο ακουστι κούς μυς ώστε να λειτουργούν πλή ρως, έτσι ώστε να απομα κρυνθούν οι μηχανι σμοί πα ρεμπόδισης και να επανενεργο ποιηθεί η πλήρης ακουστική ικανότητα/ δυνατότητα.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στο βιβλίο των παρεμβάσεων - Αισθητηριακή ολοκλήρωση (Sensory Integration) στο noesi

Μετάφραση για το NOESI.gr:
Ιωάννα Αγγέλου
Eιδική παιδαγωγός
Ευλαμπία Αγγέλου
Yπευθ. Οργάνωσης και Διοίκησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου