Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Άτομα με Αναπηρία: Περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας

Μόνον το 12,8% ατόμων με αναπηρία εργάζονται στη Ρουμανία, ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη Ρουμανική Ακαδημαϊκή Εταιρία (SAR).
Τα άτομα με αναπηρίες, ηλικίας 18-55 ετών, εργάζονται σε ποσοστό 12,8%, ενώ από το γενικό πληθυσμό τα άτομα της ίδιας ηλιακής ομάδας εργάζονται σε ποσοστό 70%, ανέφερε η Σουζάνα Ντόμπρε, στη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας, με θέμα «Περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία διενεργήθηκε σε συνεργασία με το ίδρυμα «Motivation Romania», το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των ατόμων με αναπηρίες είναι διπλάσιο από το ποσοστό ανεργίας του γενικού πληθυσμού.

Με βάση τη μελέτη, ο κύριος παράγοντας στον οποίο οφείλονται τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των ατόμων με αναπηρία είναι η εκπαίδευση, καθώς το εκπαιδευτικό σύστημα στη Ρουμανία παραμένει ελλιπές για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Αποκλεισμένοι από την εκπαίδευση είναι οι άνθρωποι με σωματικές αναπηρίες ή σοβαρά προβλήματα όρασης στις αγροτικές περιοχές της χώρας.

Το ποσοστό των παιδιών με αναπηρίες που δεν πηγαίνουν καθόλου σχολείο είναι επτά φορές υψηλότερο σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Υπηρεσίας Απασχόλησης της Ρουμανίας, Σιλβίου Μπίαν, υπογράμμισε ότι ο οργανισμός βοηθά τα άτομα με αναπηρίες στην αναζήτηση εργασίας, μόνον μετά από αίτημά τους. Όπως ανέφερε το 2009, από τους 1.888 ανθρώπους με αναπηρία, στους οποίους παρασχέθηκαν συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι 582 βρήκαν εργασία και το 2010 από τα 1.088 άτομα με αναπηρίες στα οποία παρασχέθηκαν συμβουλευτικές υπηρεσίες, απασχολούνται ήδη τα 553.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου