Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Σχολικά κυλικεία

«Κόβεται» η καπνιστή γαλοπούλα από τα σχολικά κυλικεία. 
Τον ίδιο... δρόμο παίρνουν τα αεριούχα αναψυκτικά, οι σοκολάτες, οι γκοφρέτες, οι καραμέλες, οι τσίχλες και τα κάθε λογής πατατάκια και γαριδάκια. 
Οι δε τυρόπιτες τίθενται... υπό παρακολούθηση. Τα κυλικεία θα πουλούν στο εξής μόνο υγιεινές τροφές. Τη θέση των τσιπς παίρνουν τα κράκερ, της καπνιστής γαλοπούλας η βραστή και η ψητή και των αναψυκτικών τα milkshakes. Σε περίοπτη θέση θα βρίσκονται η αραβική πίτα, οι μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, το μέλι με ταχίνι, το τυρί σε μερίδες και η πίτα για σουβλάκια, η οποία όμως θα παρασκευάζεται σε διαπιστευμένο εργαστήρι. 

Αυτοδιαχείριση από τους μαθητές
Το καθεστώς με το οποίο λειτουργεί έως και σήμερα το σχολικό κυλικείο αλλάζει με τροπολογία που καταθέτει στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με σκοπό να ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους. Αλλάζει ακόμα και ο τρόπος διαχείρισης των κυλικείων, αφού με την ίδια τροπολογία ενθαρρύνονται οι μαθητές ή οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων (για τα δημοτικά σχολεία) να διαχειρίζονται τα οικονομικά στοιχεία αυτών των μικρών επιχειρήσεων. Στόχος να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων.«Ιδανικά η διαχείριση των κυλικείων θα πρέπει εφ΄ εξής να γίνεται από άτομα ή φορείς που δεν αποσκοπούν στο κέρδος, όπως Σύλλογοι Γονέων, ομάδες μαθητών και καθηγητών», αναφέρεται στην τροπολογία. 

Για πρώτη φορά η πολιτεία καθιερώνει ειδικό κατάλογο προϊόντων υγιεινής διατροφής που πρέπει να διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας στα παιδιά δηλώνει προς «Το Βήμα» ο υφυπουργός Υγείας κ. Χρ. Αηδόνης.Ολα τα προϊόντα θα διατίθενται στους μαθητές βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών. Θα λαμβάνονται υπόψη οι θερμίδες, τα ολικά και κορεσμένα λιπαρά, τα επίπεδα χοληστερόλης, τα προστιθέμενα σάκχαρα και η περιεκτικότητα αλατιού στις τροφές. «Οι συγκεκριμένες προδιαγραφές θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Dietary Guidelines) και κρίνουμε απαραίτητο να τεθούν σε συνεργασία με επιστήμονες του χώρου - Κέντρο Διατροφής του ΠΟΥ, Ιατρική Σχολή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Σύλλογο Διαιτολόγων Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ΕΦΕ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο» εξηγεί ο υφυπουργός Υγείας. 

Μilkshakes, ταχίνι και αραβική πίτα
Ετσι στο εξής τα σχολικά κυλικεία πρόκειται να εμπλουτιστούν με περισσότερα τρόφιμα, αλλά αυτή τη φορά θα είναι αυστηρά υγιεινά και υψηλής διατροφικής αξίας, όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με μειωμένες τιμές «ώστε να είναι εφικτήκαι ελκυστική η αγορά τους από όλα τα παιδιά». Συγκεκριμένα στον κατάλογο υγιεινών τροφών των κυλικείων, περιλαμβάνονται: 

* Τα ροφήματα γιαουρτιού που θα έχουν όμως συγκεκριμένες προδιαγραφές για θερμίδες, λιπαρά και προστιθέμενα σάκχαρα. 

* Οι φρεσκοστυμμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων, παρασκευασμένοι όμως την ίδια ώρα σε αποχυμωτή, μπλέντερ ή στύφτη χωρίς προσθήκη ζάχαρης. 

* Τα milkshakes, παρασκευασμένα όμως την ίδια ώρα. 

* Το τυρί σε μερίδες (π.χ. τρίγωνα). 

* Η αραβική πίτα και η πίτα για σουβλάκια που πρέπει όμως να πληρούν τις προδιαγραφές που τίθενται για τα απλά αρτοσκευάσματα και να προέρχονται από διαπιστευμένο παρασκευαστήριο. 

Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτσα με τυρί και ντομάτα, ταχίνι, μέλι με ταχίνι, μαρμελάδα (χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη), κράκερς, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης και ζελέ φρούτων. 

Με την τροπολογία καθιερώνονται και ελεγκτικοί μηχανισμοί για τα σχολικά κυλικεία. Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα υπάρξει εγκύκλιος η οποία θα ορίζει κάθε πότε πρέπει να γίνονται έλεγχοι στα σχολικά κυλικεία. 

Επέκταση των υγιεινών τροφών σε καταστήματα πέριξ των σχολείων
Ειδική διάταξη προβλέπεται και για τα καταστήματα, περίπτερα, μίνι μάρκετ και τυροπιτάδικα που λειτουργούν πέριξ των σχολείων. «Δεδομένου ότι δεν είναι εφικτό να απαγορεύσουμε τη λειτουργία των καταστημάτων ή των περιπτέρων που λειτουργούν έξω από τα σχολεία και από τα οποία τα παιδιά αγοράζουν σνακ, προτείνουμε να διατεθούν, με ευθύνη της διεύθυνσης κάθε σχολείου, ενημερωτικά έντυπα στα συγκεκριμένα καταστήματα σχετικά με την απαγόρευση πώλησηςμη επιτρεπόμενων τροφίμων στα παιδιά κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου» αναφέρεται στην τροπολογία.Τυρόπιτες, trans λιπαρά και διαπίστευση
Στην τροπολογία για τα σχολικά κυλικεία γίνεται ειδική αναφορά στις τυρόπιτες. Η ισχύουσα υγειονομική διάταξη περιλαμβάνει αρκετά μη συσκευασμένα τρόφιμα, κυρίως αρτοσκευάσματα, όπως κουλούρια, τυρόπιτες, σπανακόπιτες, μουστοκούλουρα και σταφιδόψωμο. Για τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν τεθεί ορισμένες προδιαγραφές, όπως η χαμηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά. Ο έλεγχος όμως είναι πρακτικά αδύνατος, καθώς οι αρμόδιες επιτροπές δεν μπορούν να αναλύσουν το σύνολο των τροφίμων και των υλικών που πωλούνται σε όλα τα σχολικά κυλικεία της χώρας. Εξαιτίας αυτή της αδυναμίας, πολλά τρόφιμα, όπως η τυρόπιτα και η σπανακόπιτα, περιέχουν κακής ποιότητας λιπαρά. Με δεδομένο ότι τα κυλικεία προμηθεύονται τα συγκεκριμένα προϊόντα από παρασκευαστήρια ή φούρνους, θα πρέπει εφεξής να δίνεται διαπίστευση από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στο εργαστήριο. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι τυρόπιτες και οι σπανακόπιτες δεν θα παρασκευάζονται με βούτυρο, αλλά με ελαιόλαδο, οι ζύμες θα είναι καλής ποιότητας και η περιεκτικότητα των αρτοσκευασμάτων σε αλάτι, χαμηλή. 

Πηγή: Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου