Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Βεγγέρες στον κάμπο της Χίου

Πολιτιστικές βεγγέρες στην «Καλή Αυλή» του περιβολιού «Citrus, άρωμα μνήμης» θα έχουν την τύχη να απολαύσουν οι επισκέπτες και οι μόνιμοι κάτοικοι της Χίου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν Τρίτη και 13 (!) με λογοτεχνική βραδιά και ολοκληρώνονται την τελευταία Παρασκευή του Αυγούστου (27) με ένα καλοκαιρινό πάρτι με άρωμα μαστίχας και γεύση... ρέγγε, από τους Buena Mastiha Social Club.

Σε αυτό το περιβόλι- κτήμα στο Κάμπο της Χίου, όπου εδώ και 3 χρόνια είναι επισκέψιμο φιλοξενώντας ένα ζωντανό μουσείο ιστορίας του Κάμπου και των εσπεριδοειδών, καλλιτέχνες από πολλά και διαφορετικά μονοπάτια θα μας συναντήσουν, με σκοπό –όπως λένε οι διοργανωτές- «να… αποφορτίσουν το αίσθημα ηττοπάθειας του καιρού μας και να γιορτάσουμε όλοι μαζί».

Κάθε Τρίτη λοιπόν στην Καλή Αυλή του περιβολιού, με το αρχοντικό να δεσπόζει πίσω από τη σκηνή, ο Χιώτης συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης (έργα του «Η δεξιά τσέπη του ράσου», «Ανάμισης ντενεκές», «Ήλιος με δόντια», πραγματοποιεί τις λογοτεχνικές βεγγέρες του, σε μια συζήτηση «περί τέχνης και ζωής».

Στις 17 Ιουλίου εγκαινιάζονται δύο εκθέσεις. Φωτογραφίας του Στρατή Βογιατζή, με θέμα «Εσωτερικός Κόσμος – Μαστιχοχώρια», με εικόνες δηλαδή από τη Χίο και γλυπτών του Έβη Χρήστου, με θέμα «Μπαμπούλας, ήρθε και απαιτεί ότι προσυμφώνησε όταν ονειρεύτηκα».

Θα ακολουθήσει την ίδια μέρα μουσική βραδιά με τους VUSLAT, με τον Cihan Turkoglou στο σάζι και Σόλη Μπαρκί στα κρουστά σε ένα ταξίδι στα μυστικά της Τούρκικης παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής.

Οι μουσικές εκδηλώσεις συνεχίζονται στις 24/7 με τους ALTER ECHO και στις 6/8 με το Σωκράτη Μάλαμα. Επίσης στις 11/8, το τρίο “StellaMyriangou” θα ταξιδέψει το κοινό με γνωστά έργα μουσικής δωματίου. Στις 13 Αυγούστου θα παρουσιαστεί το έργο του Χιώτη Λευτέρη Βενιάδη: «ΜΙΡΑΝΤΑ ή Το μυστήριο στην ορχήστρα» γραμμένο για σοπράνο, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο και δύο ηθοποιούς. Και οι μουσικές εκδηλώσεις συμπληρώνονται στις 20/8 με «Τα πολλά πρόσωπα του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου». 

Citrus και παιδί
Την 1η Αυγούστου θα παρουσιαστεί «H μεγάλη Μασκαράτα», από την θεατρική ομάδα HIPPO, με τους Φένια Μάγιου, Φώτη Δούσσο και Αλέξη Ράπτη.
Τα παιδιά θα έχουν εξάλλου την ευκαιρία να γνωριστούν μέσω των μελών του τρίο “StellaMyriangou” με το μαγικό κόσμο των έγχορδων μουσικών οργάνων (4/8) στα «Παιχνίδια με βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο».

Citrus και Κάμπος
Στο περιβόλι εγκαινιάζεται φέτος μία νέα αίθουσα όπου κάθε χρόνο θα γίνεται αφιέρωμα σε μία από τις μεγάλες και σημαντικές Χιώτικες οικογένειες και θα έχει ετήσια διάρκεια. «Ποδαρικό» γίνεται με την «Οικογένεια Καλουτά» (εγκαίνια 25 Ιουλίου).

Θα παρουσιαστούν επίσης τα βιβλία «Μιχαήλ Ζυγομαλάς – ένας άρχοντας του Κάμπου και της Χίου» του Δημήτρη Κοκκινάκη (18/7) και «Σχέδια και χαρακτικά του Νίκου Γιαλούρη», όπου η παρουσίαση του λευκώματος του αείμνηστου Χιώτη χαράκτη θα γίνει από τον καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης, Μανόλη Βλάχο (8 Αυγούστου).
Στις 31 Ιουλίου παντρεύεται μουσική και επιστήμη. Θα γίνει συζήτηση για την παραγωγή ενέργειας από ήλιο και νερό με τον ερευνητή Θανάση Κωνσταντόπουλο (βραβείο Descartes 2006), με τη συνοδεία μουσικής από το Blues-Rock σχήμα «Nick Dounoussis and the Backbone».

Στις 10 Αυγούστου οι λογοτεχνικές βεγγέρες σε συνεργασία με τον Παγχιακό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία, θα φιλοξενήσουν τρεις Χιώτες συγγραφείς σε μια εκδήλωση με θέμα «Η αναπηρία με τα μάτια της λογοτεχνίας» και τέλος στις 21 Αυγούστου θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Μια ματιά στην άγρια όψη της Χίου» όπου θα παρουσιαστούν οι βραβευμένες φωτογραφίες του διαγωνισμού φωτογραφίας 2010 που οργάνωσε ο περιβαλλοντολογικός οργανισμός CHIOS NATURE.

Όσες εκδηλώσεις έχουν είσοδο, εισιτήρια θα προπωλούνται από κεντρικά βιβλιοπωλεία του νησιού, ενώ σύμφωνα με τους υπεύθυνους θα τηρείται αυστηρά η ώρα έναρξης (9.00 μ.μ.) στις μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις.

Τηλέφωνα επικοινωνίας του Citrus memories, 22710 31513.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου