Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Αρχίζει πόλεμος για τα πτυχία των κολεγίων

«Πόλεμος» ξεκινά μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των ιδιοκτητών ιδιωτικών κολεγίων στη χώρα μας. Η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και η αρμόδια υφυπουργός κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου παρουσίασαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Εκπαίδευση στην Ελλάδα, το οποίο και περιλαμβάνει το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων βάσει του οποίου θα κατηγοριοποιηθούν στην αγορά εργασίας της χώρας τα διπλώματα, οι τίτλοι σπουδών και τα πιστοποιητικά που θα διαθέτουν οι πολίτες.


Η σύνταξη του νέου Εθνικού Πλαισίου Προσόντων θα γίνει στα πρότυπα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, ενώ θα ολοκληρωθεί ως το 2012. Οι εκπρόσωποι των κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ή αμερικανικά πανεπιστήμια υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ενταχθούν στο έκτο επίπεδο του Πλαισίου Προσόντων όπου κατατάσσονται οι κάτοχοι πανεπιστημιακών πτυχίων. Το υπουργείο Παιδείας ωστόσο έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα τους κατατάξει στο τέταρτο ή στο πέμπτο επίπεδο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Η διαφωνία για το θέμα μπορεί να φτάσει στη Δικαιοσύνη, καθώς οι εκπρόσωποι των κολεγίων έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια εάν δεν ληφθούν υπ΄ όψιν οι θέσεις τους. Πάντως, αρμόδιο για τη λειτουργία, τον έλεγχο και την αδειοδότηση των κολεγίων θα είναι πλέον το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ).

Κατά τα άλλα, το υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει ρόλο γενικού συντονιστή όλων των υπηρεσιών Διά Βίου Μάθησης στη χώρα, ενώ ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την οργάνωση και τις παρεχόμενες υπηρεσίες των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), όπως είναι οι ειδικότητες, το περιεχόμενο, η διάρκεια και η εκπαιδευτική διαδικασία των σπουδών τους. Παράλληλα θα στηριχθούν οι θεσμοί του ευρωδιαβατηρίου (έγγραφο με τα προσόντα κάθε ευρωπαίου πολίτη), της Κάρτας Διά Βίου Μάθησης του Πολίτη (όπου οι πολίτες θα εγγράφουν γνώσεις και ικανότητες), ενώ ιδρύεται Μητρώο Φορέων Διά Βίου Μάθησης στη χώρα μας.

Η κατάθεση των μηχανογραφικών
Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 8 και 9 Ιουλίου, θα παραλάβουν οι υποψήφιοι για την Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας τη βεβαίωση πρόσβασης που απαιτείται για την κατάθεση του μηχανογραφικού τους. Η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει από τις 7 ως τις 20 Ιουλίου. Οπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.
Παράλληλα ως τις 10 Ιουλίου αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων που εξετάστηκαν σε ειδικά μαθήματα, ενώ σύντομα ολοκληρώνονται από τη μηχανογραφική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και οι διαδικασίες επεξεργασίας των προφορικών και των γραπτών βαθμών για τον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όλων όσοι έλαβαν μέρος στις εφετινές εξετάσεις. Τέλος, ως τις 12 Ιουλίου θα ανακοινωθούν και οι βαθμολογίες των υποψηφίων των Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Α΄) στα μαθήματα που διαγωνίστηκαν για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ καθώς και τα μαθήματα ειδικότητας όλων των υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων. Οι καταστάσεις που απαιτούνται προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές βεβαιώσεις πρόσβασης αναμένεται να αποσταλούν στα Επαγγελματικά Λύκεια (Ομάδα Β΄) περί τις 15 Ιουλίου.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου