Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Κάμπινγκ. Διακοπές στη φύση!

Το να ζήσει όλη η οικογένεια μαζί την εμπειρία του κάμπινγκ είναι κάτι μοναδικό, που θα μείνει αξέχαστο στη μνήμη τη δική σας, αλλά και των παιδιών σας. Εξοπλιστείτε κατάλληλα, οργανωθείτε σωστά και απολαύστε αξέχαστες διακοπές στη φύση μαζί με τα παιδιά σας.

Όποια ηλικία και αν έχουν τα παιδιά, το κάμπινγκ είναι ο πιο απλός και παράλληλα διασκεδαστικός τρόπος να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να γνωρίσουν φυτά και ζώα, να ζήσουν στο βουνό και τη θάλασσα, να αγαπήσουν και να αφομοιώσουν ό,τι βιώσουν μέσα από αυτήν την εμπειρία τους. Αν έχετε μωρό, σίγουρα θα χρειαστεί να κάνετε μεγαλύτερη προετοιμασία και να πάρετε μαζί σας περισσότερα πράγματα, όμως η ξεχωριστή αυτή εμπειρία θα σας ανταμείψει.

Σε πολλούς η σκέψη “κάμπινγκ” φέρνει στο μυαλό τις λέξεις -και τις εικόνες- φύση, διασκέδαση, περιπέτεια, χαλάρωση, μια εμπειρία μοναδική. Είναι! Με την κατάλληλη προετοιμασία, δηλαδή το σωστό εξοπλισμό και ένα καλά οργανωμένο πλάνο, αφού τώρα δεν είστε μόνοι αλλά έχετε και τα παιδιά σας μαζί, θα δείτε ότι και εκείνα μπορούν να σας ακολουθήσουν, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Εκτός των άλλων, το κάμπινγκ είναι οι πιο φτηνές διακοπές που μπορείτε να κάνετε. Και σε δύσκολες εποχές, όπως η τωρινή, γιατί να μην το τολμήσετε; Κάθε διανυκτέρευσή σας σε ένα οργανωμένο κάμπινγκ κοστίζει πολύ λιγότερα απ' ότι σε ένα ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα δωμάτια / διαμερίσματα, καθώς πληρώνετε τη βραδιά ένα πολύ μικρό ποσό (ανά άτομο και σκηνή). Έτσι μπορείτε να απολαύσετε με την οικογένειά σας περισσότερες μέρες διακοπών, χωρίς να σας στοιχίσει “ο κούκος αηδόνι”. Αν πάλι επιλέξετε να κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ, δε θα χρειαστεί να πληρώσετε απολύτως τίποτα για τη διαμονή σας.

Αυτό που έχετε να κάνετε για αρχή, είναι μια έρευνα στο internet, σε γνωστούς και φίλους ή βασισμένοι σε δική σας προηγούμενη εμπειρία, για να βρείτε το σωστό μέρος, να ενημερωθείτε για την πρόγνωση του καιρού τις ημέρες που θέλετε να πάτε (αν και καιρικές εκπλήξεις πολύ συχνά συμβαίνουν), να προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό και να προετοιμάσετε τα παιδιά σας για τη μοναδική αυτή εμπειρία. Δώστε τους την ευκαιρία να συμμετέχουν στην προετοιμασία, κάντε μαζί το πλάνο των διακοπών σας και “χτίστε” μέσα τους τον ενθουσιασμό και την αναμονή για τις διακοπές τους σε κάμπινγκ.

Τα παιδιά μπορούν να ωφεληθούν αρκετά από αυτό τον τύπο διακοπών. Έρχονται σε επαφή με τη φύση, ζουν σε αυτήν, μαθαίνουν να τη σέβονται και να την προστατεύουν, γνωρίζουν φυτά και ζώα, αναγνωρίζουν έντομα, κινούνται και παίζουν ελεύθερα στο χώρο. Γίνονται περισσότερο ανεξάρτητα, αφού εδώ τίποτε δεν είναι έτοιμο και πρέπει να βοηθήσουν τους γονείς με τις δουλειές κατά τη διαμονή εκεί. Π.χ. να μαζεύουν το sleeping bag, να πλένουν στη βρύση τα σερβίτσια, να κουβαλάνε ξύλα για τη φωτιά, κ.ά. Επίσης, γνωρίζουν άλλα παιδιά που μένουν και αυτά στο κάμπινγκ, συγκεντρώνονται το βράδυ για ομαδικά παιχνίδια, χαλαρώνουν μαζί έξω από τη σκηνή, κολυμπούν και κάνουν μαζί ποδήλατο.

Στο κάμπινγκ θα συναντήσετε συχνά οικογένειες από άλλες χώρες, κάτι που θα φέρει τα παιδιά πιο κοντά με ξένους πολιτισμούς και συνήθειες, ξένες γλώσσες και νέους φίλους. Ωστόσο, πρέπει να είστε ταυτόχρονα πολύ προσεκτικοί για την ασφάλειά τους και πριν το ταξίδι να τα συμβουλεύεστε να μην απομακρύνονται, να προσέχουν πολύ όταν έρχονται σε επαφή με αγνώστους και να σας γνωρίζουν πάντα τα νέα πρόσωπα που κάνουν παρέα.

Έτοιμοι για κάμπινγκ; Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή ή κάμερα, για να αποθανατίστε τις μοναδικές αυτές στιγμές που θα ζήσετε παρέα με τα παιδιά σας και δώστε τους την ευκαιρία να φωτογραφίσουν τη φύση και ό,τι καινούριο γνωρίζουν και τους κάνει εντύπωση.

Ελεύθερο ή οργανωμένο κάμπινγκ
Εκείνοι που λατρεύουν το κάμπινγκ, επιλέγουν να κάνουν είτε ελεύθερο είτε οργανωμένο. Το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται στην Ελλάδα, πολλοί όμως καταλήγουν να κάνουν “ελεύθερες” διακοπές, τηρώντας πάντα κάποιους “κανόνες”.
Αν είναι η πρώτη φορά που σκέφτεστε να κάνετε κάμπινγκ με τα παιδιά σας, επιλέξτε να μείνετε σε οργανωμένο, καθώς θα είναι πιο εύκολη η διαμονή για όλους σας, μιας και οι εγκαταστάσεις (τουαλέτες, ντουζ, κυλικείο, μίνι μάρκετ και πλυντήριο στα πιο οργανωμένα) θα αποδειχτούν πολύτιμοι σύμμαχοι στην πρώτη σας οικογενειακή απόπειρα για κάμπινγκ.
Από την άλλη, το ελεύθερο κάμπινγκ σάς δίνει αυτό ακριβώς που δηλώνει το όνομά του: απόλυτη ελευθερία. Πρέπει όμως να οργανωθείτε πολύ καλά, ώστε να έχετε μαζί σας ό,τι χρειαστείτε εσείς και τα παιδιά σας, για να καλύψετε τις ανάγκες τους. Και επειδή στο ελεύθερο κάμπινγκ... τίποτα δεν είναι οργανωμένο, φροντίστε να ακολουθήσετε κάποιες βασικές αρχές για τη διαμονή σας. Επιλέξτε κάποια απόμερη παραλία, χωρίς πολύ κόσμο, και κατασκηνώστε σε κάποιο επίπεδο, απόμακρο σημείο. Δε χρειάζεται να πάτε στο κέντρο της παραλίας για να απολαύσετε τη διαμονή σας εκεί. Επίσης, να είστε πολύ προσεκτικοί με την καθαριότητα, να μην πετάτε ποτέ σκουπίδια εδώ και εκεί, αλλά να τα μαζεύεται σε σακούλες και να τα πετάτε στη συνέχεια σε κεντρικούς κάδους. Και φυσικά να χρησιμοποιείτε για τουαλέτα σημεία, που είναι μακριά από την παραλία, αφού εκεί παίζουν παιδιά και ξαπλώνει ο κόσμος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου