Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Τι σπουδάζεις; Οικογένεια!

Τι είναι αυτό που κάνει μια οικογένεια να μένει ενωμένη στο πέρας των χρόνων και άλλες να διαλύονται γρήγορα; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας δημόσιος λειτουργός όταν έχει να κάνει με μια οικογένεια μεταναστών ή με μια μεικτή οικογένεια; Πώς μπορεί ένας εκπαιδευτικός να βοηθήσει ένα παιδί μεταναστών να ενταχθεί καλύτερα στη σχολική τάξη;


Τέτοια και άλλα ερωτήματα, που προκύπτουν κυρίως στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες που έχουν διαμορφωθεί από τα έντονα μεταναστευτικά ρεύματα και όπου συνυπάρχουν άνθρωποι γαλουχημένοι σε οικογενειακά περιβάλλοντα διαφορετικού τύπου, έρχεται να απαντήσει το πρώτο διακρατικό και διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό για τον Θεσμό της Οικογένειας, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2011 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το νέο πρόγραμμα εντάσσεται στο Παγκόσμιο Κονσόρτσιουμ για Μεταπτυχιακές Σπουδές Οικογένειας, όπου ιδρυτικά μέλη μαζί με το ΑΠΘ –το μοναδικό ευρωπαϊκό ίδρυμα– είναι πανεπιστήμια της Κίνας, της Κορέας, της Ινδίας, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκφράσει πανεπιστήμια από άλλες 33 χώρες.

Το Κονσόρτσιουμ θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη εβδομάδα για να καθοριστεί το ακριβές περιεχόμενο των μαθημάτων, προκειμένου οι πτυχιούχοι του Μεταπτυχιακού να τυγχάνουν επαγγελματικής αναγνώρισης στις επί μέρους χώρες όπου θα υλοποιείται. Τα μαθήματα, πάντως, θα γίνονται εξ αποστάσεως με τη χρήση νέων τεχνολογιών, ενώ προβλέπεται και πρακτική άσκηση. «Οι Σπουδές Οικογένειας προσφέρουν τα εργαλεία για τη συγκριτική και ιδεολογική θεώρηση του θεσμού, καθώς αυτός αναγνωρίζεται διαφορετικά από κοινωνία σε κοινωνία», είπε στην «Κ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μεταφρασεολογίας ΑΠΘ Ελ. Κασάπη, εκ των επιστημονικά υπευθύνων του προγράμματος.

Πρόκειται για αντικείμενο που βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου ήδη από τη δεκαετία του ’60 αποτελεί δημοφιλές αντικείμενο σπουδών και έρευνας, σημείωσε.

Εργασία
Με έντονο διεπιστημονικό χαρακτήρα, οι Σπουδές Οικογένειας συνδυάζουν στοιχεία ψυχολογίας, παιδαγωγικής, νομικής, μεταφρασεολογίας, περιβαλλοντολογίας, οικολογίας, οικονομίας και άλλων αντικειμένων. Οι κάτοχοι του νέου Μεταπτυχιακού, σύμφωνα με την κ. Κασάπη, θα μπορούν να εργαστούν ως κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, παιδαγωγοί, νομικοί, δημόσιοι λειτουργοί, μεταφραστές, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – εφ’ όσον κατέχουν αντίστοιχα πτυχία.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου