Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Νοηματική γλώσσα και αμερικάνικο φούτμπολ


Έχει τύχει ποτέ να παρακολουθήσετε αμερικάνικο φούτμπολ; Όλοι μας σχεδόν έχουμε δει αποσπάσματα αγώνων μέσα σε ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, φωτογραφίες κλπ. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι είναι η συγκέντρωση των παικτών σε μορφή κύκλου, ώστε να καθοριστεί ο τρόπος και η στρατηγική του παιχνιδιού για την επόμενη φάση. Αυτό το "μυστικό συμβούλιο" ονομάζεται "Huddle". Από πού προέκυψε όμως; 
Όταν η ομάδα του Πανεπιστημίου Gallaudet, του μοναδικού πανεπιστημίου για Κωφούς ερχόταν αντιμέτωπη με ομάδες ακουόντων, ο Paul Hubbard, διαπίστωσε ότι η επικοινωνία του με συμπαίκτες του στη νοηματική γλώσσα γινόταν κατανοητή από τις αντίπαλες ομάδες. Η τακτική μέχρι τότε ήταν οι παίκτες που βρίσκονταν στην πίσω γραμμή να φωνάζουν κωδικοποιημένα τις τακτικές τους (σε ποιον θα γίνει η πάσα, ποιος θα κρατήσει άμυνα κλπ). Ωστόσο, βλέποντας τα νοήματα των παικτών του Gallaudet η αντίπαλη ομάδα αναγνώριζε τις τοποθεσίες και τον τρόπο κίνησης (μην ξεχνάμε ότι ο χώρος στις νοηματικές γλώσσες είναι σημαντικό στοιχείο). Ο Hubbard για να αποκρύψει τα σχέδια της ομάδας του κατά τη διάρκεια των αγώνων συγκέντρωνε τους συμπαίκτες του σε έναν κύκλο λίγο πριν την έναρξη της φάσης, αποκρύπτοντας τη νοηματική (ASL) τους επικοινωνία από τα αδιάκριτα βλέμματα. Από τότε, στις αρχές του 1894, χάρη στην επιτυχία που είχε το τέχνασμα του Hubbard, εξαπλώθηκε αυτή κυκλική- σύντομη- συνάντηση των παικτών (huddle).

Το 1896 το huddle εμφανιζόταν με μεγαλη συχνότητα σε διάφορα πανεπιστήμια, και ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Στο τελευταίο ήταν και ο Amos Alonzo Stagg, μία από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία του αθλήματος, ο οποίος επιδίωξε και κατάφερε να αξιοποιήσει τον πρωτότυπο αυτό σχηματισμό σε διάφορους άλλους τομείς του παιχνιδιού.

Στα πλαίσια του  Πρωταθλήματος το 2008, προβλήθηκαν ορισμένες διαφημήσεις σε ASL. Δείτε τον Keith Wann, γνωστό διερμηνέα, σύμβουλο, κωμικό ASL να διηγείται την παραπάνω ιστορία (το βίντεο έχει αγγλικούς υπότιτλους)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου