Το καφενείο των ΑμεΑ είναι ένα δυναμικό ιστολόγιο που δημιουργήθηκε από μια ολιγομελή ομάδα νέων αναπήρων χρηστών του Facebook, ψυχές της οποίας ήταν οι Θανάσης Τζέλιος και Ματθαίος Δαρμής. Εξοικειωμένοι αμφότεροι με τους κωδικούς των ΜΜΕ, κουβάλησαν στο “καφενείο” τους την εμπειρία από την μακρόχρονη πορεία του ΡΑΔΙΟ – ΕΛΕΠΑΠ που σταμάτησε να εκπέμπει πριν έναν και κάτι χρόνο.
“Το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες εκτός από διασκέδαση και ενημέρωση προσφέρουν στα άτομα με αναπηρία και ένα βήμα συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων” μας λέει ο Θ. Τζέλιος εξηγώντας το “γιατί” του περάσματός του από την ραδιοφωνική στην διαδικτυακή επικοινωνία. Και συμπληρώνει : “Κοινός στόχος των περισσότερων ανθρώπωνμε αναπηρία που χρησιμοποιούν αυτό το βήμα είναι να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό αυτά που απασχολούν τον αναπηρικό χώρο, αξιοσημείωτο δε είναι ότι δημιουργούνται με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό blogs και sites με θεματολογίες αναπηρίας.” Εστιάζοντας στο περιεχόμενο των θεματολογιών ο Θ. Τζέλιος επισημαίνει ότι η γκάμα είναι αρκετά πλατιά :
“Αρχής γενομένης από την δυνατότητα που προσφέρεται στους ανθρώπους με αναπηρία να εκφράζουν ελεύθερα ριζοσπαστικές, διεκδικητικές απόψεις, αλλά και ως του σημείου να οργανώνονται συλλογικά διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία και την κοινωνική ισοτιμία υπό καλύτερους όρους. Ας μην παραγνωριστεί και η προσφερόμενη ενημέρωση για θέματα ιατρικά , αθλητικά και πολιτιστικά που αφορούν όλες τις κατηγορίες αναπηρίας και όχι μόνο”.
Περήφανος για το “καφενείο των ΑμεΑ” ο Θ. Τζέλιος αναφέρεται επισταμένα σε μιά “περίπτωση” όπου η διαδικτυακή κινητοποίηση επέφερε αποτελέσματα και υποχρέωσε σε λύσεις : “ Την πρωτομαγιά του 2009, οι υπεύθυνοι αθηναϊκής ταβέρνας δεν επέτρεψαν στην Μαρία Γκέρτσου με απώλεια όρασης να παραμείνει έχοντας μαζί της τον σκύλο – οδηγό της. Μετά την παρέμβαση του blog στο θέμα δόθηκε δημοσιότητα και στους υπαίτιους της παρεμπόδισης της νεαρής κοπέλας επιβλήθηκαν οι δέουσες κυρώσεις.”
Πλησιάζοντας στον επίλογο της ενδιαφέρουσας συνομιλίας μας, ο Θ. Τζέλιος εστιάζει στο βασικό “μυστικό” του διαδικτυακού καφενείου του, που αριθμεί σήμερα 1479 μέλη, “όλα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ενεργά” διευκρινίζει. Το μυστικό : “Αποψη έχουν οι πάντες, την εκφράζουν ελεύθερα, δίχως τον παραμικρό περιορισμό. Το πεδίο έκφρασης δεν περιορίζεται στο διαδίκτυο, εξάγεται και στον πραγματικό κόσμο, στην δια ζώσης επαφή.” Ο συνομιλητής μας αναφέρεται στις τακτικές συναντήσεις που το “καφενείο των ΑμεΑ” διοργανώνει στο συμβατικό cafe του Μουσείου, δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη του να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο “πρόσωπο με πρόσωπο” σκέψεις και προτάσεις που διαδικτυακά εκφράζουν. Εξ’ ορισμού ο αληθινός κόσμος είναι πολύ πιό δύσκολος αλλά και πιό απελευθερωτικός του διαδικτυακού.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου