Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Θεραπευτικό πρωτόκολλο για αντιμετώπιση του αυτισμού με βλαστοκύτταρα

Για έγκριση στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναμένεται να υποβληθεί το πρώτο θεραπευτικό πρωτόκολλο για αντιμετώπιση του αυτισμού με βλαστοκύτταρα, το οποίο θα ξεκινήσει σύντομα στη χώρα μας.
Το πρωτόκολλο αναφέρει ότι πειραματικές μελέτες σε τραυματικές βλάβες του νευρικού συστήματος έδειξαν βελτίωση της κλινικής εικόνας με χορήγηση βλαστοκυττάρων.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα αυτά αξιοποιούνται και σε ανθρώπους, στους οποίους χορηγούνται αιμοποιητικά ή μεσεγχυματικά αρχέγονα κύτταρα. Θα περιλάβει 30 πάσχοντα παιδιά με διάγνωση αυτισμού ή ευρισκόμενα στο φάσμα του αυτισμού, τα οποία θα αξιολογηθούν από ομάδα ειδικών.

Την υλοποίηση του πρωτοκόλλου έχει αναλάβει ομάδα επιστημόνων, υπό τον αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημείας Γιώργο Κολιάκο, πρόεδρο Biohellenica και τη συμμετοχή της υπεύθυνης των εργαστηρίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, βιολόγου Δήμητρας Παπαευαγγελίου.

Η προτεινόμενη προς έγκριση μελέτη προβλέπει ότι τα παιδιά θα εισάγονται ένα ανά εβδομάδα σε γενικό νοσοκομείο. Πριν από την επέμβαση, παιδοψυχολόγος, αναπτυξιολόγος και παιδοψυχίατρος θα κάνουν εκτίμηση των συμπτωμάτων του αυτισμού με ειδικές κλίμακες. Αναισθησιολόγος και πλαστικός παιδοχειρουργός θα κάνουν λιποαναρρόφηση, υπό ελαφρά μέθη, και τα παιδιά θα παραμένουν για ένα βράδυ στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Το υλικό της λιποαναρρόφησης θα μεταφέρεται στην τράπεζα βλαστοκυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπου θα γίνεται διαχωρισμός και κρυοσυντήρηση των βλαστοκυττάρων. Ο μικροβιολογικός έλεγχος διαρκεί έξι μέρες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα δείγματα είναι κατάλληλα για χορήγηση.

Μετά την αξιολόγηση των δειγμάτων, τα παιδιά θα επανεισάγονται στο νοσοκομείο, όπου θα υποβάλλονται σε έγχυση βλαστοκυττάρων μέσα στον ορό αίματος. Θα παρακολουθούνται για μία μέρα και την επομένη θα παίρνουν εξιτήριο. Τρεις μήνες αργότερα, θα ακολουθεί επανεκτίμηση και νέα έγχυση βλαστοκυττάρων. Τα μισά θα είναι ομάδα ελέγχου και θα λαμβάνουν μόνον ορό. Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, η θεραπεία θα χορηγηθεί και στα υπόλοιπα.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δείτε online το ντοκιμαντέρ του Εξάντα "Το πολύτιμο κύτταρο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου