Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Σαφάρι στην αυλή

Με ένα μεγεθυντικό φακό ψάχνεις κάτω από πέτρες. Ξαφνικά εντοπίζεις στη λάσπη ίχνη από ένα δίποδο πλάσμα.
Αποστολή σου δεν είναι η εξιχνίαση ενός εγκλήματος. Κάνεις απλώς μια έρευνα για να
προσδιορίσεις την ταυτότητα όσο το δυνατόν περισσόετρων ζωντανών οργανισμών σε ένα περιβάλλον.
Θέλεις να μάθεις ποια πλάσματα ζουν στην αυλή σου; Στη Γη ζουν περίπου δύο εκατομμύρια είδη, οπότε ποιος ξέρει τι μπορεί ν' ανακαλύψεις;

Τι πρέπει να κάνεις:

1.  Άρχισε την εξερεύνηση. Βζζζ. Το ακούς αυτό; Για να βρεις ό,τι ζει έξω από το παράθυρό σου, χρησιμοποίησε τις αισθήσεις σου. Σε ένα μπλοκ σημείωσε το μέγεθος, το χρώμα, τον ήχο και την οσμή κάθε φυτού και ζώου που θα ανακαλύψεις. Πρόσθεσε φωτογραφίες ή σχέδια.
2. Ρίξε μια πιο προσεκτική. Για δες αυτόν το σκίουρο! Μήπως είναι κάποιο άλλο τρωκτικό; Μόλις εντοπίσεις ένα φυτό ή ένα ζώο, μελέτησε τα χαρακτηριστικά του, π.χ. χρώμα, σημάδια. Συχνά δύο είδη μπορεί να μοιάζουν, γι' αυτό εξέτασέ τα προσεκτικά. Για να τα αναγνωρίσεις, συμβουλέψου ένα βιβλίο φυσικής ισορίας ή μια εγκυκλοπαίδεια.
3. Μαρκάρισε το σημείο. Φτιάξε ένα χάρτη. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν χάρτες για να κατανοήσουν τις σχέσεις που συνδέουν τα φυτά με τα ζώα. επιπλέον, με τη βοήθεια ενός χάρτη θα ξέρεις πού να πάς αν, π.χ. θελήσεις να επισκεφτείς ή να αποφύγεις έναν ιστό αράχνης.
4. Μέτρησέ τα. Με δέκα μόνο δάχτυλα στα χέρια και άλλα τόσα στα πόδια, θα χρειαστείς βοήθεια για να μετρήσεις ό,τι βρίσκεις. Προσπάθησε να τα χωρίσεις σε κατηγορίες, πχ σε θηλαστικά ή έντομα. Από το συνολικό αριθμό των ειδών που έχεις ταυτοποιήσει έχεις μια εικόνα για τη βιοποικιλότητα του ενδιαιτήματος που περιλαμβάνει τα διαφορετικά είδη ζωντανών οργανισμών σε μια περιοχή.

Από το περιοδικό National Geographic Kids (Μάιος 2010, σελ.17)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου