Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Χρήσιμες συμβουλές για το πρωινό


• Από το πρωινό μας δεν πρέπει να απουσιάζουν τα λιπαρά, καθώς παρέχουν ενέργεια και απαραίτητες βιταμίνες. Και όταν λέμε λιπαρά εννοούμε τα «καλά» λιπαρά όπως τις μαλακές φυτικές μαργαρίνες, που από τη δεκαετία του ’90 παρασκευάζονται χωρίς trans λιπαρά οξέα και παρέχουν τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6 και τις βιταμίνες Α, D, E και όχι το βούτυρο που είναι ζωικής προέλευσης και πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά.

• Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά τα οποία δεν τρώνε πρωινό έχουν χαμηλότερη απόδοση στις εργασίες, που απαιτούν συγκέντρωση και εγρήγορση, ενώ μοιάζουν πολλές φορές κουρασμένα και νωχελικά.

• Σύμφωνα με ευρήματα ερευνών, οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό επιλέγουν μια περισσότερο ισορροπημένη διατροφή στο σύνολο της ημέρας.

• Οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι αφού τρώνε πιο μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή «τσιμπολογούν» σνακ, συνήθως ανθυγιεινά.

• Τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν έλλειψη σε βιταμίνες και μέταλλα - όπως σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη B2.

• Άλλα οφέλη που προσφέρει το πρωινό είναι η βελτιωμένη πνευματική απόδοση και συγκέντρωση και η καλύτερη διάθεση.

• Το πρωινό γεύμα, θα πρέπει γενικά να γίνει οικογενειακή υπόθεση, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Αν υπάρχει έλλειψη χρόνου, σχεδιάστε το πρωινό από το προηγούμενο βράδυ και γιατί όχι στρώστε το τραπέζι μαζί με τον σύντροφο ή τα παιδιά σας.

Γενικότερα, οι γονείς θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους, πως τα παιδιά αν βλέπουν τους ίδιους να τρώνε πρωινό, είναι πολύ πιθανότερο να ακολουθήσουν κι αυτά αυτή την τόσο σημαντική συνήθεια και να τη διατηρήσουν για την υπόλοιπη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου