«Ο γιος μου είναι 10 ετών και ως παιδί που ζει σε διαμέρισμα οι μόνες διέξοδοι στον ελεύθερο χρόνο του είναι η τηλεόραση και ο υπολογιστής. Το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο δεν μπορείς να το απαγορεύσεις και φυσικά δεν είσαι σίγουρος ποτέ πού θα μπει και τι θα δει. Μοιραία θα εκτεθεί και σε υλικό απαγορευμένο και επικίνδυνο».
Η Ναταλία Γαλέου είναι η μητέρα του 10χρονου Βασίλη- του τηλεοπτικού Χάρη, ενός εκ των τριών αγοριών της σειράς «Παιδική χαρά»- ο οποίος βρίσκεται, όπως λέει, σε μια πολύ κρίσιμη και ευαίσθητη ηλικία, αφού διαμορφώνει την άποψή του για τον κόσμο. Οπως εξηγεί η κ. Ναταλία Γαλέου, «πολλές φορές έχω έρθει αντιμέτωπη με ερωτήσεις που ξέρω ότι προέκυψαν από αυτά που ακούει και συζητάει με τους φίλους του στο σχολείο. Αυτό είναι ένα κομμάτι που δεν μπορείς να ελέγχεις, αφού όσο και να πιστεύεις ότι προφυλάσσεις τα παιδιά σου από αυτά που συμβαίνουν γύρω δεν μπορείς να ξέρεις τι θα δουν και τι θα ακούσουν έξω από το σπίτι. Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό που τα DVD με πορνογραφικό υλικό αποτελούν σταθερό θέμα συζήτησης ακόμη και για τα 10χρονα».
Οι επιπτώσεις της πορνογραφίας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα παιδιά και τους εφήβους που βρίσκονται σε μια τόσο ευαίσθητη και καθοριστική για τη μετέπειτα εξέλιξή τους ηλικία. Η συμβουλευτική γραμμή του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας πραγματοποίησε έρευνα προκειμένου να εξετάσει ποιες είναι οι κύριες πηγές ενημέρωσης των νέων για θέματα σχετικά με το σεξ. Από την έρευνα προκύπτει ότι ένα μεγάλο ποσοστό εφήβων ηλικίας 13 έως 17 ετών επιλέγει να ενημερωθεί για το σεξ από το Ιντερνετ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των παιδιών ηλικίας 8 έως 12 ετών φτάνει το 20%.
Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε sites με πορνογραφικό υλικό χωρίς να είναι πολλές φορές εφικτό να υπάρχει έλεγχος από τους γονείς, τους ανθρώπους που τα φροντίζουν ή από το σχολείο, επισημαίνει η ψυχολόγος κ. Νίκη Ζαρκάδα. Ο σημαντικότερος κίνδυνος για τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με πορνογραφικό υλικό είτε από την τηλεόραση είτε από το Διαδίκτυο είναι ότι φαίνεται να εξοικειώνονται με την εικόνα αυτή και πολλές φορές να οδηγούνται νωρίτερα στο ξεκίνημα της σεξουαλικής τους ζωής, χωρίς να είναι έτοιμα σε επίπεδο ψυχοσυναισθηματικής, αλλά και σωματικής ωρίμασης. Οπως επισημαίνει η κ. Ζαρκάδα, «στην πορνογραφία προβάλλεται επιπλέον το σεξ χωρίς προφυλάξεις και ας μην ξεχνάμε πως τόσο το παιδί όσο και ο έφηβος έχουν την τάση να “μιμούνται” συμπεριφορές που θεωρούνται “απαγορευμένες”». Επιθετική συμπεριφορά
Το Διαδίκτυο είναι η δεύτερη πηγή ενημέρωσης παιδιών και εφήβων για το σεξ σε ποσοστό 23%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, ενώ φαίνεται πως με τους φίλους (52%) νιώθουν πολύ άνετα να συζητήσουν και να εκφράζουν όλες τις απορίες τους. Οι γονείς (14%), αλλά και κοινωνικοί φορείς, όπως το σχολείο (11%), παραμένουν ως πηγές ενημέρωσης σε πολύ χαμηλά ποσοστά.
Τα παιδιά τείνουν να διαμορφώνουν τα πρότυπά τους για την ομορφιά και τη σεξουαλικότητα μέσω της πορνογραφίας, διαπιστώνει η ίδια έρευνα. Σύμφωνα με την κ. Ζαρκάδα, «με τον τρόπο αυτό επηρεάζονται οι προσδοκίες που έχουν τα δύο φύλα για την εικόνα τους, τον σεξουαλικό τους ρόλο, αλλά και τη σεξουαλική τους επίδοση και αποκτούν συγκεκριμένα πρότυπα, αλλά και συγκεκριμένες προσδοκίες για την εμφάνιση και τη γενικότερη σεξουαλική συμπεριφορά». Η έκθεση σε πορνογραφικό υλικό δημιουργεί αφύσικες προσδοκίες και περιορισμούς στα παιδιά, καθώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και διαψεύδει την πλασματική εικόνα που προβάλλει η βιομηχανία του σεξ. «Η συνεχής έκθεση στην πορνογραφία, και μάλιστα στην καθοριστική περίοδο της εφηβείας, μειώνει τις αναστολές και δημιουργεί επιθετική συμπεριφορά. Η πορνογραφία, στην οποία συχνά προβάλλονται παρεκκλίνουσες μορφές σεξουαλικής συμπεριφοράς, μπερδεύει και δημιουργεί σύγχυση στο παιδί και τον έφηβο, ενώ σταδιακά “το μάτι” συνηθίζει σε τέτοιου τύπου συμπεριφορές».
«Βομβαρδίζονται και από τις διαφημίσεις»
Ο 9ΧΡΟΝΟΣ Γιάννης είναι γιος της Ελένης Κυρίκου. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του μικρού έχει τη βοήθεια της... φύσης, όπως επισημαίνει η κ. Κυρίκου. «Ζούμε στην Κερατέα, κοντά στη φύση. Αυτό δίνει τη δυνατότατα στα παιδιά να παρατηρούν τι συμβαίνει γύρω τους. Οι απορίες που τους δημιουργήθηκαν γύρω από το σεξ προέκυψαν παρατηρώντας τα ζώα. Για μένα ήταν πιο εύκολο να τους εξηγήσω ότι σε αυτή την πράξη οφείλουν τα περισσότερα όντα την ύπαρξή τους». Οσο όμως κι αν οι απορίες γύρω από το σεξ λύνονται με φυσιολογικό τρόπο, υπάρχει και ένα κομμάτι που δεν μπορεί να ελέγχει. «Εκτός από το σχολείο και τους φίλους ένα άλλο κομμάτι είναι η τηλεόραση και οι διαφημίσεις. Βλέπουν εικόνες που μπορεί να μην είναι πορνό, αλλά παραπέμπουν στη σεξουαλικότητα. Τα παιδιά δεν είναι σε θέση να τις διαχειριστούν και τις επεξεργάζονται με τον δικό τους τρόπο», συμπληρώνει η κ. Κυρίκου.
«Νιώθει φόβο και ντροπή»
«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ που αποκτούν πρόσβαση σε σκηνές σεξ βομβαρδίζονται από μια επιθετικού τύπου συμπεριφορά, έρχονται σε αμηχανία και σε μια άκρατη σεξουαλική διέγερση την οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν», τονίζει ο κ. Θάνος Ασκητής και προσθέτει «Ενα παιδί που θα δει έστω και μια φορά μια πορνοταινία θα νιώσει τον φόβο, αφού το σεξ ως πράξη περιέχει την επιθετικότητα. «Δεν έχει πλήρη συναίσθηση ότι αυτό είναι μια σεξουαλική επαφή. Τα συναισθήματά του είναι πολύ τρυφερά, δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτές τις εικόνες και θα νιώσει ντροπή, φόβο και κατάθλιψη. Σύμφωνα με έρευνες, παιδιά που είχαν παρακολουθήσει πορνογραφικό υλικό είτε είδαν τυχαία τους γονείς τους να κάνουν σεξ διαταράχθηκε ο ύπνος τους».
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου