Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Έκθεση μαθητικής δημιουργίας


Πραγματοποιείται το ερχόμενο Σάββατο 17 Απριλίου στο Σταθμό του μετρό Συντάγματος η τελετή βράβευσης του καλλιτεχνικού διαγωνισμού με θέμα «Ο βυθός μέσα από την μάσκα μου», που έγινε με πρωτοβουλία του δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και του ΟΙΚΑΔΕ, του Εκπαιδευτικού πρόγραμμα της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ.
Από την Πέμπτη 15 Απριλίου έως την Κυριακή 18 Απριλίου θα λειτουργήσει η έκθεση με τα έργα των μαθητών στον ίδιο χώρο.
Ο καλλιτεχνικός διαγωνισμός είχε ως στόχο ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την αξία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, τους κινδύνους που την απειλούν καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε τα ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα. 
Τα παιδιά επιστρατεύοντας την ευαισθησία, τη φαντασία και την αγάπη τους για τη θάλασσα φιλοτεχνήσαν ζωγραφικά και φωτογραφικά έργα εμπνευσμένα από το πολύτιμο υγρό στοιχείο και εξέφρασαν με τον δικό τους τρόπο την επιθυμία τους για προστασία του υπέροχου θαλάσσιου κόσμου. 

Η Τράπεζα Κύπρου υλοποιεί εδώ και 10 χρόνια το Οίκαδε, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου. Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει πιο κοντά τα παιδιά όλου του κόσμου προσφέροντας γνώσεις και ψυχαγωγία. Μέσα από το internet και χρησιμοποιώντας την αιχμή της τεχνολογίας, περισσότερα από 120 δημοτικά σχολεία σε Ελλάδα, Κύπρο και ελληνόφωνα σχολεία από το εξωτερικό παρουσιάζουν στους εξ αποστάσεως συμμαθητές τους τον τόπο τους. Πριν από τις συναντήσεις, τα παιδιά ερευνούν και συγκεντρώνουν τα στοιχεία που συνθέτουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τόπου τους, όπως γεωγραφία, ιστορία, ήθη και έθιμα, πολιτισμό και στη συνέχεια τα παρουσιάζουν στα σχολεία με τα οποία συνδέονται. Έτσι, μέσα από το Οίκαδε τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της μάθησης και καλλιεργούν δεξιότητες, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις. 
Παράλληλα, στην ιστοσελίδα www.oikade.gr τα παιδιά έχουν στη διάθεσή τους ένα πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, από όπου μπορούν να αποκομίσουν χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις σε ενότητες όπως μυθολογία, ιστορία, γεωγραφία, φυσικός πλούτος. Στην ειδική ενότητα Περιβάλλον, μπορούν να μάθουν μεταξύ άλλων για τους ελληνικούς βιότοπους και την ανακύκλωση, γεγονός που τα βοηθά να αναπτύξουν σωστή περιβαλλοντική συνείδηση.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ξεκίνησε το 1990 ως μια Περιβαλλοντική Οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, από μία ομάδα ανθρώπων αποφασισμένων να παρέμβουν στα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας, της Μεσογείου και της Ευρώπης γενικότερα.
Σήμερα, είναι μια οργάνωση με χιλιάδες υποστηρικτές σε όλη την Ελλάδα, με παρεμβάσεις και συνεργασίες σε τοπικό, εθνικό και Εύρω-Μεσογειακό επίπεδο. Επεξεργάζεται προτάσεις για βιωσιμότητα, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ ταυτόχρονα προωθεί το διάλογο και τη συνεργασία που βασίζεται σε κοινούς στόχους με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Επιδιώκει τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων που τους αφορούν, μέσα από καινοτόμες και αποτελεσματικές διαδικασίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου