Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Παιδιά και προβλήματα βάρους


"Ενα στα τρία παιδιά που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους, όπως αποδεικνύει έρευνα που διενήργησε το Τμήμα Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής. Τα προβλήματα αυτά ξεκινούν, μάλιστα, από την ιδιαίτερα μικρή ηλικία των 2 με 3 ετών, με το ποσοστό παιδιών με πρόβλημα βάρους να αγγίζει το 29%!" Διαβάστε στο άρθρο του Αγγελιοφόρου τα ανησυχητικά ευρήματα της ερευνας σχετικά με τη στάση των γονέων απέναντι στα παιδιά με προβλήματα βάρους.
Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε τονίζει το διαφορετικό τρόπο με τον οποίο τραυματίζονται τα παιδιά ανάλογα με το βάρος τους, καθώς και το χρόνο ανάρρωσης που χρειάζονται από τους τραυματισμούς αυτούς.
Τέλος, στο Λίβερπουλ, ο δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης "της χρήσης της λέξης «παχυσαρκία» από την υγειονομική εκστρατεία του και την αντικατάστασή της από τη φράση «ανθυγιεινό βάρος», για να μην προσβάλλονται τα υπέρβαρα παιδιά. Το να μη λες τα πράγματα με το όνομά τους ενδεχομένως δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να τα αντιμετωπίσεις, αλλά όταν πρόκειται για παιδιά μπορεί όντως τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Η σχετική πρόταση άρχισε να συζητείται στον δήμο, όταν έκθεση σχολικών οργανώσεων ανέφερε ότι πράγματι τα παιδιά ενοχλούνται από τη λέξη «παχύσαρκος» και ορισμένες φορές μπορεί να επιμένουν στο φαγητό και την εν γένει ανθυγιεινή διατροφή μόνο και μόνο από αντίδραση. Παρ’ όλα αυτά, ο επικεφαλής του τμήματος για την παχυσαρκία του Ιδρύματος για την Παιδική Ανάπτυξη επισήμανε ότι όταν είσαι χοντρός, είσαι χοντρός και παρότι η λέξη στιγματίζει τα παιδιά, εντούτοις πρέπει να μάθουν να ζουν με την πραγματικότητα και το κυριότερο να την αντιμετωπίζουν." (Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου