Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

«Παραμύθια της Ανατολής» στην Καβάλα


«Κλαδί από Κοκοφοίνικα - Παραμύθια της Ανατολής» είναι ο τίτλος της παράστασης που επέλεξε να ανεβάσει φέτος την άνοιξη στην Παιδική Σκηνή του το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας. Η παράσταση ανεβαίνει σε διασκευή - συγγραφή κειμένων και σκηνοθεσία Φένιας Παπαδόδημα με τη συμμετοχή του Γιώργου Παλαμιώτη.

Η πρεμιέρα του έργου έχει προγραμματιστεί να δοθεί την Κυριακή 11 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» της Καβάλας, ενώ οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την Τετάρτη 5 Μαΐου.
Τα παραδοσιακά παραμύθια στο μεγαλύτερο ποσοστό τους βασίζονται σε μύθους αρχαίους ή σε πανάρχαιες λαϊκές παραδόσεις και γίνονται φορείς μιας ξεχωριστής σοφίας δοκιμασμένης μέσα στα βάθη του χρόνου. Η δύναμή τους είναι ξεχωριστή γιατί αγγίζουν τα αρχέτυπα συμπεριφορών και συναισθημάτων που όλοι οι άνθρωποι φέρουν μέσα τους, ακόμα κι όταν πρόκειται για παραμύθια που προέρχονται από την άλλη άκρη της γης.
Τα παραμύθια, σαν παρακλάδι της εξέλιξης της προφορικής παράδοσης, απευθύνονται σε παιδιά και μεγάλους μ' έναν τρόπο ισότιμο, γιατί η πηγή απ’ όπου αντλούν το υλικό τους είναι αστείρευτη σε ονειρικές, ενίοτε σουρεαλιστικές εικόνες. Πρόκειται για αλληγορικές ιστορίες που μιλούν στο υποσυνείδητο του ανθρώπου, απελευθερώνοντάς τον από το ρόλο του ενήλικου ακροατή.
«Η αφρικάνικη και ινδική παραδοσιακή μουσική ταξιδεύει το θεατή σ’ έναν κόσμο πέρα από τα συνηθισμένα δεδομένα της πραγματικότητάς του. Το εξωτικό δεν είναι μανιέρα, είναι ανάγκη του παραμυθιού, όπως ανάγκη είναι και το χιούμορ, κι ακόμα η ίδια η έκσταση», επισημαίνουν οι συντελεστές της παράστασης και προσθέτουν: «Τα συγκεκριμένα παραμύθια που επιλέξαμε χαρακτηρίζονται από μία ιδιαίτερη αίσθηση χιούμορ. Συνδυάζουν το απόσταγμα της σοφίας με το εκρηκτικό γέλιο, που απορρέει μέσα από την πλοκή των ιστοριών».
Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης επιμελήθηκε η Πηνελόπη Τριανταφύλλου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου, το Art Video ο Αρης Μιχαλόπουλος.
Ερμηνεύουν και παίζουν μουσική: Φένια Παπαδόδημα, Γιώργος Παλαμιώτης και Moussa Hema.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου