Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Νέα ταινία θόλου «Κοράλλια και Ύφαλοι» στο Ίδρυμα Ευγενίδου


Μία νέα ταινία θόλου με τίτλο «Κοράλλια και Ύφαλοι» ξεκινά να προβάλλεται από την Τετάρτη 14 Απριλίου στον τεράστιο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου. Παράλληλα, μια ειδική θεματική έκθεση με θέμα «Κοράλλια και Κοχύλια», που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, θα φιλοξενείται στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν τα πλουσιότερα οικοσυστήματα στη θάλασσα, ένα ιδανικό περιβάλλον για αναρίθμητες μορφές ζωής. Στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, ανατολικά της Αυστραλίας, που παρουσιάζεται στην ταινία, περισσότερα από 400 είδη κοραλλιών, 1.500 είδη ψαριών, 4.000 είδη μαλακίων, θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια κ.α. βρίσκονται σε μία εκπληκτική αλλά ευαίσθητη βιολογική ισορροπία.
Η ταινία φέρει την υπογραφή της Mac Gillivray Freeman Films. Οι θεατές θα ταξιδέψουν, μαζί με γνωστούς επιστήμονες, σε υφάλους που ελάχιστες κάμερες έχουν φιλμογραφήσει και θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν τους λόγους που ακόμη και αυτά τα μέρη του πλανήτη μας κινδυνεύουν με καταστροφή.
Τις φωνές τους χαρίζουν στους ήρωες της ταινίας οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Μιχάλης Μαρκάτης, Υρώ Λούπη, Γιάννης Στεφόπουλος, Χάρης Γρηγορόπουλος και Ίριδα Μάρα, ενώ η σκηνοθεσία μεταγλώττισης έγινε από τον Αργύρη Παυλίδη.
Στην παράλληλη έκθεση παρουσιάζονται κοράλλια απ’ όλες τις θάλασσες του κόσμου, όπως και απολιθωμένα κοράλλια που μαρτυρούν την παρουσία τους στο ελληνικό χώρο από τον παλαιοζωικό αιώνα. Έμφαση δίνεται στα κοχύλια από τις ελληνικές θάλασσες, αλλά και στο μεγαλύτερο απ’ όλα, την Tridacna gigas (Αυστραλία), που με τη συμμετρία, τις πτυχές και τις ραβδώσεις τους, αναδεικνύεται ως τέλειο αρχιτεκτόνημα, που ενέπνευσε τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Δευτέρα - Τρίτη 10:00-13:00, Τετάρτη έως Κυριακή 10:00-20:00.
Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εορτασμού του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου