Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Εκπαίδευση ατόμων με νοητική υστέρηση για θέματα αυτόνομης διαβίωσης

Ένα νέο πρόγραμμα για την εκπαίδευση ατόμων με νοητική υστέρηση θέτει πιλοτικά σε εφαρμογή ο Δήμος Σταυρούπολης. Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται, η βελτίωση των προσωπικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ΑΜΕΑ, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο μέγιστος βαθμός αυτοεξυπηρέτησης και αυτονομίας τους, η ανάπτυξη καλύτερης συνεργασίας με τους γονείς τους, καθώς και η σταδιακή ανεξαρτητοποίηση και κοινωνικοποίησή τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, θα γίνεται χωρίς την παρουσία των γονέων, πάντα όμως σε ένα ασφαλές και προστατευόμενο περιβάλλον.
Ο Δήμος Σταυρούπολης έχει ήδη διασφαλίσει το χώρο, ένα ευρύχωρο ιδιόκτητο διαμέρισμα στην περιοχή της Νικόπολης (σαλοκουζίνα, δύο υπνοδωμάτια και μπάνιο) που διαμορφώθηκε κατάλληλα για την εξυπηρέτηση όλων των αναγκών των ΑΜΕΑ, αξιοποιώντας ίδιους πόρους και χορηγίες καταστημάτων (Neoset, Expert, Ράδιο Κορασίδη, Μπύρος, Παναγιωτίδη Θωμά).
Το πρόγραμμα στην πρώτη φάση της πιλοτικής του εφαρμογής θα δεχτεί ομάδες των 3 ατόμων, που θα επιλεγούν με κριτήρια αξιολόγησης από διεπιστημονική ομάδα έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας, την επιθυμία των ίδιων των ατόμων και φυσικά να είναι κάτοικοι του Δήμου Σταυρούπολης. Κοινωνικοί λειτουργοί δύο ημέρες την εβδομάδα, θα εκπαιδεύουν τους συμμετέχοντες καταρχήν σε θέματα που αφορούν στην αυτοεξυπηρέτηση τους όπως σε ό, τι αφορά στην επιμέλεια της εξωτερικής τους εμφάνισης, την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε θέματα που αφορούν στην υγιεινή και καθαριότητα του χώρου διαμονής τους, την εκπαίδευση τους στις συναλλαγές τους με υπηρεσίες, στην υπόδειξη τρόπων συμπεριφοράς και κανόνων που διέπουν τις κοινωνικές τους συναναστροφές. Παράλληλα, ψυχολόγοι θα φροντίζουν για την ψυχοσωματική εξέλιξη των συμμετεχόντων.
"Στο Δήμο Σταυρούπολης πάντα βλέπαμε με ευαισθησία τα προβλήματα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, δήλωσε ο Δήμαρχος, Σάββας Σερασίδης. Στόχος μας είναι μέσα από νέες δράσεις να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη και να αναπτύξουμε μόνιμες δομές κοινωνικής πολιτικής, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να συμμετέχει στις κοινωνικές δραστηριότητες. Εξάλλου, αυτή μας την πολιτική επιλογή την έχουμε κάνει φανερή από την αρχή με τη στήριξη με κάθε τρόπο του συλλόγου "Μέριμνα Ζωής", με το ειδικό όχημα για τη μεταφορά των ΑμεΑ που χρησιμοποιούμε και τόσες άλλες δράσεις. Με τη νέα αυτή δομή θέλουμε πρωτίστως να συμβάλουμε στην αποφυγή της περιθωριοποίησης των ΑμεΑ και να δώσουμε την ευκαιρία συμμετοχής σε ψυχαγωγικές και κοινωνικές εκδηλώσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου