Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Νέο «πράσινο» σχολείο στη Θεσσαλονίκη

Άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου που θα στεγάσει το 8ο δημοτικό, στη συνοικία Εθνικής Αντίστασης, στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Το κτίριο ανεγείρεται με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Ο χαρακτηρισμός και η δέσμευση του συγκεκριμένου οικοπεδικού χώρου χρονολογούνται από το Δεκέμβριο του 1996 και μεσολάβησε μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Ακολούθησε η διαδικασία διοικητικής αποβολής των καταπατητών της οικοπεδικής έκτασης, παρουσία μάλιστα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, δικαστικού επιμελητή και αστυνομικής δύναμης, λόγω απειλών εναντίον της δημοτικής αρχής.
Το κτίριο έχει μελετηθεί βάσει της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και θα είναι ένα "πράσινο" σχολείο, με μικρή κατανάλωση ενέργειας και περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 4,5 εκατομμύρια ευρώ και θα περιλαμβάνει έξι αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες βιβλιοθήκης και ηλεκτρονικών υπολογιστών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και αθλητισμού.
Σήμερα το 8ο δημοτικό σχολείο συστεγάζεται με το 10ο στη συμβολή των οδών Αργυροκάστρου και Τσαρουχά και το νέο κτίριο θα αποδειχθεί σωτήριο για τα δύο σχολεία.
Επίσης, με την κατασκευή του νέου κτιρίου εκατοντάδες μαθητές από την περιοχή της Εθνικής Αντίστασης δε θα μετακινούνται πλέον με λεωφορεία.
"Η παιδεία παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα. Η κατασκευή του συγκεκριμένου σχολείου ήταν πραγματικά μια δύσκολη υπόθεση. Αψηφήσαμε τα πολλαπλά προβλήματα που ανέκυψαν, τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις εκ μέρους της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου παιδείας, καθώς και τις συνήθεις απειλές και συκοφαντίες από πλευράς ιδιωτικών, εργολαβικών, οικονομικών και μικροπολιτικών συμφερόντων", δήλωσε ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου