Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ψηφιακός «Μάκμπεθ»


Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος στην ψηφιακή μας εποχή τα παιδιά και οι έφηβοι να έρθουν σε επαφή με ένα κλασικό κείμενο σαν τον «Μάκμπεθ», το αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ; Οι βρετανικές εκδόσεις «Κλάσικαλ Κόμικς» φαίνεται πως βρήκαν τον πιο εύστοχο. Δεν είναι άλλος από μια διαδραστική γκράφικ νόβελ διασκευή του έργου. Αυτό σημαίνει πως μιλάμε για ένα γκράφικ νόβελ, όπου όχι μόνο βλέπεις τους χαρακτήρες να κινούνται, αλλά τους ακούς και να μιλούν.
Οσο για την επιλογή των ηθοποιών που δανείζουν τη φωνή τους στους αθάνατους ήρωες του βάρδου, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Ο κορυφαίος σήμερα σαιξπηρικός ηθοποιός σερ Ντέρεκ Τζάκομπι ερμηνεύει τον Μακμπέθ και η Τζουλιέτ Στίβενσον τη Λαίδη. Η παραγωγή του έργου διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο.
Οι μαθητές πλέον συζητούν γα την ιστορία γύρω από έναν υπολογιστή. Οσοι θέλουν, μπορούν να βλέπουν ένα καρέ τη φορά, άλλοι να επιλέξουν την κινηματογραφική φόρμα με σημειώσεις που εξηγούν τη γλώσσα και τα νοήματα του συγγραφέα.
Η εικονογράφηση του Τζον Χάουαρντ είναι εκπληκτική, με τις εικόνες του να φωτίζουν τον λόγο. Η όλη εμπειρία είναι άμεση, ζωντανή, ενεργητική και συμμετοχική.
Ενα πραγματικά εξαιρετικής σύλληψης κόνσεπτ που έχει ως αποτέλεσμα ένα οπτικοακουστικό υλικό που αποδεικνύεται πολύ φιλικό στον χρήστη.
Για όσους ενδιαφέρονται να πιστοποιήσουν το υψηλό επίπεδο του κόνσεπτ, αρκεί ένα κλικ εδώ: http://www.classicalcomics.com/imacbeth, ένα σάιτ στο οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει ένα ντέμο του έργου.
Μια καλή ιδέα και για τους δικούς μας εκπαιδευτικούς φορείς για την ανάλογη διασκευή κλασικών μας κειμένων με τέτοιον τρόπο ώστε να ερεθίζουν τον νου και την εγγενή περιέργεια των παιδιών.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου