Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο      Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α 

Στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας-YπΕΠΘ-Ευρωπαϊκή Ένωση) αναπτύχθηκαν μαθήματα για την εκπαίδευση/κατάρτιση/επιμόρφωση από απόσταση διδασκόντων την ελληνική σε παιδιά και σε ενηλίκους σε όλον τον κόσμο (εκτός Ελλάδας). Σκοπός των μαθημάτων είναι να καλυφθούν οι ανάγκες επιμόρφωσης των διδασκόντων την ελληνική εκτός Ελλάδας, όπου οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και απαιτούν διδάσκοντες με επίγνωση της μεθοδολογίας της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. 
Τα μαθήματα αυτά με τίτλο «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας» (http://elearning.greek-language.gr) άρχισαν να παραδίδονται για πρώτη φορά την 1η Αυγούστου 2007 και ολοκληρώθηκαν στο τέλος Απριλίου 2008. Συνολικά το πρόγραμμα έχει ολοκληρώσει τρεις κύκλους εφαρμογών. Σημείωνεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή του τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών 2007 για την καινοτομία του και την αρτιότητά του. Η δεύτερη εφαρμογή του προγράμματος άρχισε την 1η Ιουνίου 2008 και ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαΐου 2009, η τρίτη εφαρμογή του προγράμματος άρχισε 1η Ιουνίου 2009 και πρόκειται να ολοκληρωθεί στα μέσα Μαΐου 2010. Η τέταρτη εφαρμογή έχει προγραμματιστεί να αρχίσει την 1η Ιουνίου 2010 και να ολοκληρωθεί στα μέσα Μαΐου 2011. 

Το πρόγραμμα αποτελείται από επτά ενότητες (έξι και μία επαναληπτική), η κάθε ενότητα περιλαμβάνει από 3 ως 4 κεφάλαια και οι περιοχές που προς το παρόν καλύπτονται είναι: 
· Θέματα γλωσσικής διδασκαλίας 
· Διδασκαλία ξένης γλώσσας με Η/Υ 
· Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς 
· Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά 
· Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών 
· Όψεις της γλώσσας 

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων είναι δυνατό οι επιμορφούμενες/οι, εκτός από τις εργασίες που τους/τις ανατίθενται, να υποβάλλουν ερωτήσεις σχετικές με το αντικείμενο που μελετούν και να παίρνουν από τους διδάσκοντες/τις διδάσκουσες άμεσα τις απαντήσεις που χρειάζονται. 
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας αποφάσισε την επανάληψη των μαθημάτων, για να ικανοποιηθεί ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων που επιθυμεί να τα παρακολουθήσει. Τα μαθήματα θα αρχίσουν, όπως προαναφέρθηκε, την 1η Ιουνίου 2010. Για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων, κρίθηκε απαραίτητο ο Αύγουστος να είναι μήνας διακοπών και το πρόγραμμα να συνεχιστεί το Σεπτέμβριο. 
Την 1η Ιουνίου θα δοθεί οι ευκαιρία σε όσους/ες γίνουν δεκτοί/ές να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, να πλοηγηθούν στην ιστοσελίδα για να εξοικειωθούν με τη δομή της με τη βοήθεια των διδασκόντων και των τεχνικών. 
Μετά το τέλος των μαθημάτων και αφού μεσολαβήσει χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων για μελέτη και επαναλήψεις, οι συμμετέχοντες θα δώσουν εξετάσεις στα μέσα του Μαΐου 2011 σε κάποιο από τα εξεταστικά κέντρα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας που λειτουργούν σε όλον το κόσμο για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας. Οι εξετάσεις θα αποτελούνται από δύο μέρη: στο πρώτο μέρος θα αξιολογείται η επάρκεια γνώσης της ελληνικής γλώσσας σε πολύ υψηλό επίπεδο (Γ2), ενώ στο δεύτερο θα αξιολογούνται οι γνώσεις μεθοδολογίας της διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης γλώσσας. Τα εξεταστικά θέματα του δεύτερου μέρους θα βασίζονται στο περιεχόμενο των μαθημάτων και στη σχετική βιβλιογραφία. Σημειώνεται ότι θα εξεταστούν και στα δύο μέρη όλοι/ες εκτός από απόφοιτες/ους ελληνικής φιλολογίας από πανεπιστημιακές σχολές της Ελλάδας. Επισημαίνεται ότι στην τελική αξιολόγηση θα συνυπολογιστεί εκτός από το βαθμό των εξετάσεων και ο βαθμός (ή ο χαρακτηρισμός) των εργασιών που απαιτούνται στην κάθε ενότητα. 
Στους επιτυχόντες/επιτυχούσες στις εξετάσεις θα χορηγηθεί πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης των μαθημάτων, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας ή μη συμμετοχής στις τελικές εξετάσεις θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Και στο πιστοποιητικό και στη βεβαίωση θα αναγράφονται τα μαθήματα τα οποία οι επιμορφούμενοι/ες παρακολούθησαν καθώς και η διάρκεια του προγράμματος. Δικαίωμα συμμετοχής στις τελικές εξετάσεις θα έχουν όσοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις εργασίες όλων των ενοτήτων. 

Αν πιστεύετε ότι το πρόγραμμα σας ενδιαφέρει, στείλτε ηλεκτρονικά συμπληρωμένη την υπεύθυνη δήλωση που ακολουθεί (σε word) στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: elearndiadromes@gmail.com ή antonopoulou@komvos.edu.gr ως τις 16 Απριλίου 2010 το αργότερο. Σας παρακαλούμε να κοινοποιείτε την αίτησή σας και στη δεύτερη ηλεκτρονική διεύθυνση. Τα στοιχεία επικοινωνίας (ηλεκτρονική διεύθυνση, διεύθυνση αλληλογραφίας, τηλέφωνο, φαξ) να είναι ευκρινώς συμπληρωμένα και μην αμελήσετε να συμπληρώσετε όλα τα πεδία, γιατί είναι όλα υποχρεωτικά. Τονίζεται ότι για την παρακολούθηση του προγράμματος κατά το 2010-2011 θα γίνουν δεκτές/οί με σειρά προτεραιότητας 100 άτομα. 

Αν θέλετε να επικοινωνείτε μαζί μας τηλεφωνικά, μπορείτε να τηλεφωνείτε (Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:30, ώρα Ελλάδας) στα τηλέφωνα +30 2310 459 101 ή 459 574. 

Σε περίπτωση που ως τις 30 Απριλίου 2010 δεν έχετε λάβει απάντηση, σας παρακαλούμε είτε να μας στείλετε και πάλι το μήνυμά σας ή να επικοινωνήσετε με άλλον τρόπο μαζί μας. Πριν το κάνετε αυτό ρίξτε μια ματιά και στο trash, γιατί πολλές φορές συμβαίνει κάποια μηνύματα να μη γίνονται δεκτά από το πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που χρησιμοποιείτε. 

Οι συνεργάτιδές/ες μου κι εγώ είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση. 

Με φιλικούς χαιρετισμούς, 

Νιόβη Αντωνοπούλου 
αναπλ. καθηγ. Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας 
Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος και 
του Τμήματος Στήριξης και Προβολής 
της Ελληνικής Γλώσσας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ


1 σχόλιο:

  1. Πότε πια θα σταματήσει η υποτίμηση νοημοσύνης των Ελλήνων και ειδικά των Αποδήμων Ελλήνων / κατοίκων του εξωτερικού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή