Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Μαθήματα για γονείς: Βοηθείστε τα παιδιά σας!

Οι καλές συνήθειες -στον ύπνο όσο, στο φαγητό και στην άσκηση- όσο νωρίτερα μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη των παιδιών, τόσο πιο πολύ τα ωφελούν. Ερευνα Αμερικανών δείχνει ότι οι απλές συνήθειες της οικογένειας, όπως η συγκέντρωση όλων στο οικογενειακό τραπέζι για φαγητό, μειώνει την πιθανότητα παχυσαρκίας στα μικρά παιδιά. Βάζοντας κανείς το παιδί του σε μια διαδικασία υγιεινής ρουτίνας, βάζει τις βάσεις για καλή υγεία και στην ενήλικη ζωή και ενισχύει τη θωράκισή του από ασθένειες που οφείλονται στον τρόπο ζωής, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Επιπλέον είναι μία καλή μέθοδος να ενισχύσετε τον δεσμό του μαζί σας. Ας δούμε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας ώστε να τα βοηθήσετε να αποκτήσουν υγιεινές συνήθειες.

1. Να τρώτε μαζί: Μπορεί να μην είναι εφικτό σε καθημερινή βάση, αλλά φροντίστε έστω το πρωινό να το τρώτε όλοι μαζί. Με αυτόν τον τρόπο, θα αντιμετωπίζουν με χαρά ένα από τα βασικότερα γεύματα της ημέρας. Τα Σαββατοκύριακα, ωστόσο, φροντίστε να μοιράζεστε όλα τα γεύματα μαζί τους.
2. Συγκεκριμένη ώρα ύπνου: Κατά κανόνα μέχρι την ηλικία των πέντε ετών τα παιδιά χρειάζονται δώδεκα ώρες ύπνου, από πέντε έως οκτώ έντεκα ώρες και μετά τα οκτώ έτη περίπου δέκα ώρες. Για να γίνει εφικτό να πέφτουν συγκεκριμένη ώρα για ύπνο, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα τελετουργικό. Για παράδειγμα, ένα ζεστό μπάνιο πριν και ένα παραμύθι πριν σβήσει το φως.
3. Διάβασμα το μεσημέρι: Τα παιδιά βαριούνται λιγότερο να κάνουν τις ασκήσεις τους για το σχολείο όταν ξεμπερδεύουν με αυτές νωρίς το απόγευμα. Με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνουν επίσης να μην είναι αναβλητικά.
4. Πλύσιμο δοντιών: Εχει πάντα αποτέλεσμα να πείσετε τα παιδιά σας να προσέχουν τα δόντια τους γιατί έτσι, αν μη τι άλλο, αποφεύγονται τα σφραγίσματα και -ακόμη χειρότερα- οι απονευρώσεις. Θα μπουν πιο εύκολα στη διαδικασία αν μετράτε μαζί τους πόσες φορές τρίβουν κάθε πλευρά της οδοντοστοιχίας τους.
5. Υγιεινά σνακ: Οι σταφίδες, ένα ποτήρι άπαχο γάλα, φέτες τυρί, γιαούρτι αλλά και ψωμί ολικής άλεσης είναι ιδανικά για να τσιμπήσει ένα παιδί μεταξύ των βασικών γευμάτων. Τα σνακ με την κακή έννοια θα πρέπει να περιορίζονται σε ένα με δύο την εβδομάδα, ώστε να μην επιβαρύνονται με αυτά αλλά και να μην τα λαχταρούν.
6. Πλύσιμο χεριών: Ερευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μαθαίνουν να πλένουν τα χέρια τους συχνά στο σπίτι, έχουν την τάση να είναι πιο τυπικά στην υγιεινή τους όταν βρίσκονται στο σχολείο.
7. Κινηθείτε μαζί τους : Από την πρώτη μέρα δείξτε στα παιδιά σας ότι το να τρέχουν και να γυμνάζονται είναι διασκεδαστικό. Οσο περισσότερο απολαμβάνουν την άσκηση τόσο πιο δραστήρια και υγιή θα είναι μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό μη χάνετε ευκαιρία να πάτε μαζί τους στο πάρκο, να κάνετε ποδήλατο ή να πάτε στο κολυμβητήριο.

Πηγή: madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου