Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

H ηλικία των γονέων επηρεάζει τον κίνδυνο αυτισμού του παιδιού

Οι γυναίκες που αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο γέννησης παιδιού με αυτισμό, ενώ η μεγαλύτερη ηλικία του πατέρα αυξάνει τον κίνδυνο μόνο όταν η μητέρα είναι κάτω των 30 ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης.
Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι μία γυναίκα που τεκνοποιεί σε ηλικία 40 ετών έχει 50% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσει ένα παιδί που αργότερα θα λάβει διάγνωση αυτισμού, σε σύγκριση με μια γυναίκα που αποκτά παιδί σε ηλικία 25-29 ετών.
Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η μεγαλύτερη ηλικία του πατέρα -40 ετών και πάνω- συμβάλλει σημαντικά στον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με αυτισμό μόνο όταν η ηλικία της μητέρας είναι κάτω των 30 ετών.
«Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της μητέρας, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να αναπτύξει το παιδί αυτισμό, ανεξαρτήτως της ηλικίας του πατέρα», επισημαίνει η Irva Hertz-Picciotto στο περιοδικό Autism Research.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντιδιαστολή με αυτά μιας ισραηλινής μελέτης του 2006, τα οποία είχαν δείξει ότι η ηλικία που γινόταν κάποιος πατέρας επηρέαζε πολύ περισσότερο τον κίνδυνο αυτισμού του παιδιού.
Η παρούσα μελέτη, που περιλαμβάνει δεδομένα για 4,9 εκατομμύρια γεννήσεις και 12.159 περιστατικά αυτισμού στην Καλιφόρνια, μπορεί να συμβάλει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην αποσαφήνιση της συμβολής της ηλικίας και των δύο γονέων στον κίνδυνο του παιδιού να αναπτύξει αυτισμό.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι η συμβολή της ηλικίας του πατέρα στον κίνδυνο αυτισμού κυμαίνεται ανάλογα με την ηλικία της μητέρας, σε αντίθεση με τη συμβολή της ηλικίας της μητέρας που είναι σταθερή», δήλωσε η Hertz-Picciotto.
Για παράδειγμα, εξηγεί η ερευνήτρια, από τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες κάτω των 25 ετών, εκείνα των οποίων οι πατέρες ήταν ηλικίας άνω των 40 ετών είχαν διπλάσιες πιθανότητες ανάπτυξης αυτισμού σε σύγκριση με εκείνα των οποίων οι πατέρες ήταν 25-29 ετών.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, σκοπός της μελέτης είναι να εντοπίσει στη συνέχεια για ποιους λόγους η απόκτηση παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού του παιδιού.
Κάποιοι πιθανοί λόγοι μπορεί να είναι, επισημαίνουν, ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας γονείς είναι πιο πιθανό να έχουν χρησιμοποιήσει θεραπείες γονιμότητας, οι μητέρες είναι πιο πιθανό να πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και διαβήτη κύησης, ενώ και οι δύο γονείς έχουν συσσωρεύσει περισσότερες τοξίνες κατά τη διάρκεια της ζωής τους, οι οποίες ενδέχεται να έχουν προκαλέσει μεταβολές τόσο στα σπερματοζωάρια όσο και στα ωάρια που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού.

Πηγή: Reuters
http://www.healthview.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου