Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για την επιληψία

Εκπαιδευτικό σεμινάριο με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των γιατρών και του κοινού για την επιληψία και την κατάρριψη των ταμπού που σχετίζονται με την νόσο διοργανώνει το Ειδικό Ιατρείο Επιληψιών & Μονάδα Καταγραφής Κρίσεων του Νευρολογικού Τμήματος του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς». Πρόκειται για το 7ο Ετήσιο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τις Επιληψίες, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στο Ξενοδοχείο King's George, στο Σύνταγμα.
Το επιστημονικό πρόγραμμα του σεμιναρίου της Παρασκευής 19/2, απευθύνεται σε γιατρούς νευρολόγους και αφορά τις συμπτωματικές επιληπτικές κρίσεις και επιληψίες των ενηλίκων, τα είδη επιληψίας, τη διάγνωση τους και τη θεραπεία τους.

Εκδήλωση για την επιληψία ανοιχτή στο κοινό
Την δεύτερη μέρα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου και συγκεκριμένα το Σάββατο 20/2 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ανοικτή για το κοινό, με θέμα: Ας μιλήσουμε ανοιχτά για την επιληψία. Η εκδήλωση στοχεύει στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την απομυθοποίηση της «ιεράς νόσου» της επιληψίας. Στην εκδήλωση ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της επιληψίας στους ασθενείς και τους οικείους τους και θα παρουσιαστούν προτάσεις για την καλύτερη και ορθότερη διαχείριση της ζωής τους. Θα συζητηθούν επίσης οι σοβαρές ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση του παιδιού με επιληψία από το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα ενώ θα δοθούν και συμβουλές για τις πρώτες βοήθειες σε μια επιληπτική κρίση. Τέλος, μέσα από «καταθέσεις ζωής», οι ίδιοι οι ασθενείς με επιληψία θα παρουσιάσουν τα καθημερινά προβλήματα και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν σε επίπεδο προσωπικής και κοινωνικής ζωής.

Τι είναι η επιληψία
Η επιληψία, μια από τις πιο κοινές νευρολογικές παθήσεις και η πλέον συχνή σοβαρή νευρολογική πάθηση, απαντάται περίπου με την ίδια συχνότητα παγκοσμίως. Μέχρι 5% του πληθυσμού θα έχει τουλάχιστον μία επιληπτική κρίση κατά την διάρκεια της ζωής του, με άνω των 60 εκατομμύριων ανθρώπων παγκοσμίως να πάσχουν από επιληψία σε κάθε δεδομένη στιγμή. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 100-120 χιλιάδες άτομα πάσχουν από επιληψία.

Νέα «όπλα» για την επιληψία
Οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις έχουν σημαντικά βελτιώσει τη διάγνωση, τη κατανόηση των αιτίων και τη θεραπεία των ασθενών με επιληψία . Σήμερα, έως 70% των ασθενών ελέγχονται πλήρως με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, ενώ σημαντική πρόοδος έχει επίσης επιτευχθεί στη χειρουργική αντιμετώπιση των ανθεκτικών περιπτώσεων. Παρά το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς με επιληψία ανταποκρίνονται στη θεραπεία με αντιεπιληπτικά φάρμακα, περισσότεροι από 1 στους 3 είτε θα συνεχίσουν να έχουν επιληπτικές κρίσεις, είτε θα έχουν μη ανεκτές ανεπιθύμητες ενέργειες από τα αντιεπιληπτικά φάρμακα.

Τα προβλήματα παραμένουν για τους ασθενείς με επιληψία
Εξειδικευμένα κέντρα διάγνωσης και αντιμετώπισης των επιληψιών έχουν δημιουργηθεί διεθνώς και στην Ελλάδα. Όμως, παρά τις σημαντικές και ελπιδοφόρες ιατρικές εξελίξεις στη διάγνωση και αντιμετώπιση της επιληψίας, οι σημαντικές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στους πάσχοντες από την «ιερά νόσο» της επιληψίας, με σημαντικότερη την περιθωριοποίησή τους επιβάλλουν να γίνουν πολλά ακόμα για την καλύτερη διαχείριση της νόσου και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που υποφέρουν από επιληπτικές κρίσεις.

Πηγή : Healthview+, 9/2/2010. Για να διαβάσετε το άρθρο, πατήστε εδώ
Περισσότερες πληροφορίες για την επιληψία και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιδράμε σε μια επιληπτική κρίση δίνονται σε απλή γλώσσα από την Κυπριακή Εταιρεία Επιληψίας και την Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου