Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Φλώρινα: Τσελεμεντές από μαθητές


Σεφ, ηλικίας 10 ετών! Μαθητές και μαθήτριες της Ε' τάξης του 5ου δημοτικού σχολείου της Φλώρινας συγκέντρωσαν τις καλύτερες και πιο νόστιμες παραδοσιακές συνταγές της περιοχής τους και εξέδωσαν ένα έντυπο μαγειρικής με τίτλο: "…στο τσουκάλι και στον ταβά!".

Οι μικροί μαθητές μίλησαν με τις μαμάδες, τις γιαγιάδες και τις προγιαγιάδες τους και συγκέντρωσαν συνταγές μέσα από τους οικογενειακούς "τσελεμεντέδες". Στη συνέχεια, τις σύγκριναν, επέλεξαν τις καλύτερες, τις ταξινόμησαν και εκτύπωσαν το βιβλίο.

Το γαστριμαργικό "ταξίδι" των παιδιών ξεκίνησε μέσα από ένα πρόγραμμα πολιτισμού, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης του σχολείου, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2009.

Η δασκάλα της ευέλικτης ζώνης, που εργάστηκε αυτούς τους μήνες με τα παιδιά για την υλοποίηση του μαγειρικού εντύπου, Βούλα Γκόλια, δήλωσε στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με το εγχείρημα των δεκάχρονων: "Τα παιδιά ανέλαβαν ρόλους μικρών ερευνητών και μετείχαν στην οικογενειακή παράδοση. Ανέδειξαν θέματα, όπως οι πρακτικές στην κουζίνα, οι τεχνικές προμήθειας και προετοιμασίας του φαγητού, οι διατροφικές συνήθειες της οικογένειας, η οικονομία της διατροφής και τέλος, οι ίδιες οι τροφές".

Οι 20 μαθητές και μαθήτριες της τάξης, που είδαν ολοκληρωμένο το έντυπο, δηλώνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι και περήφανοι για τη δουλειά τους. "Τα παιδιά μπορούν να κάνουν τα πάντα, αρκεί κάποιος να τους δώσει την ευκαιρία, να τους κινήσει το ενδιαφέρον. Τυπώσαμε 1.000 φυλλάδια, τα οποία και πουλήσαμε. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του σχολείου", συμπληρώνει η κ.Γκόλια.

Η έκδοση έχει 50 σελίδες, πίνακα περιεχομένων 71 φαγητών -μια ποικιλία της σημερινής φλωρινιώτικης κουζίνας- και 10 ασπρόμαυρες φωτογραφίες που προέρχονται από τη Φωτοθήκη της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας. Το βιβλίο είναι τυπωμένο σε χαρτί πολυτελείας με όμορφο δέσιμο που διευκολύνει τη νοικοκυρά και τον κάθε αναγνώστη.

Στο φυλλάδιο, οι μικροί σεφ έχουν συμπεριλάβει τα πάντα: ορεκτικά, φαγητά, γλυκά. Οι νοικοκυρές και οι αναγνώστες θα μάθουν -μεταξύ άλλων- πώς μπορούν να μαγειρέψουν στουμπηχτή, τσουκνιδόπιτα, τσουμούρ, γκαϊγκάνα, ορισμένες από τις παραδοσιακές και νόστιμες συνταγές της Φλώρινας.

Οι περισσότερες συνταγές συμπληρώνονται από σχόλια των μαθητών όπως, "τέλειος τσιπουρομεζές", "μια πίτα που θα λατρέψετε", "χειμωνιάτικο και επικίνδυνα νόστιμο φαγητό".

Για την έκδοση του εντύπου συνέβαλαν οικονομικά η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Φλώρινας και ο δήμος Φλώρινας.

Πηγή: Φλώρινα: Τσελεμεντές από μαθητές , Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Mακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 13/1/2010 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου