Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Συχνά λάθη στην δοσολογία των παιδιατρικών φαρμάκων κάνουν οι γονείς



Νέα Υόρκη: Οι γονείς συχνά κάνουν λάθη στη χρήση της μεζούρας για τα υγρά φάρμακα που χορηγούν στα παιδιά τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Μόνο οι μισοί γονείς μετρούσαν σωστά τη δόση του φαρμάκου με τη βοήθεια της ειδικής μεζούρας, ενώ το 30% μετρούσαν ακριβώς τη δόση με χρήση μεζούρας που είχε ενδείξεις. Αλλά όταν οι γονείς έπρεπε να χρησιμοποιήσουν σύριγγα, σταγονόμετρο ή κουτάλι, τότε η σωστή δόση αφορούσε το 85% του χρόνου.
Η Δρ Σοννα Γιν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εξηγεί ότι τα λάθη δοσολογίας φαρμάκων είναι ο συχνότερος λόγος των προλήψιμων ανεπθύμητων ενεργειών στα παιδιά. Και ενώ τέτοια λάθη είναι συχνά, οι παράγοντες δεν έχουν μελετηθεί, κάτι που θα βελτίωνε την ακρίβεια της δοσολογίας των φαρμάκων.
Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της, ζήτησαν από 302 γονείς που επισκέφτηκαν μια δημόσια παιδιατρική κλινική να μετρήσουν 5 ml ή ένα κουταλάκι του τσαγιού υγρού φαρμάκου χρησιμοποιώντας ένα από έξι διαφορετικά όργανα δοσομέτρησης. Κατέγραψαν επίσης την ικανότητα των γονέων να κατανοούν και να εφαρμόζουν τις ιατρικές οδηγίες, δείχνοντάς τους μια διατροφική ετικέτα και κάνοντάς τους σχετικές ερωτήσεις.
Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν το δοσομετρικό κυπελλάκι είχαν 27πλάσιες πιθανότητες λάθους όπως κι εκείνοι που χρησιμοποίησαν σύριγγα. Τα εγχάρακτα σημάδια σχετίστηκαν με 11πλάσιο κίνδυνο λάθους. Τα μείζονα λάθη ήταν εξαπλάσια ή επταπλάσια ως προς την συχνότητα, όταν χρησιμοποιούνταν κυπελλάκια έναντι της σύριγγας. Ωστόσο, η μειωμένη κατανόηση της ιατρικής πληροφορίας επίσης αύξανε την πιθανότητα λάθους δοσολογίας.
Τα περισσότερα λάθη αφορούσαν υπερδοσολογίες, αν και δεν είναι βέβαιο ότι η λάθος δόση θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο παιδί. Οι παρενέργειες μπορεί να είναι ήπιες, όπως ναυτία, στομαχόπονος, ζαλάδα και υπνηλία. Ωστόσο, αν και σπανίως τα λάθη μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή του παιδιού, δεν θα πρέπει να τα θεωρούμε αναπόφευκτα. Γι' αυτό οι γονείς θα πρέπει να κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε να χορηγούν τη σωστή δοσολογία των φαρμάκων στο παιδί.

Πηγή : In.gr Health news, 9/2/2010. Για να διαβάσετε το άρθρο, πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου