Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ανοιχτή επιστολή του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας - Ενδυνάμωση της μελλοντικής Στρατηγικής ΕΕ 2020 προς όφελος των ΑμεΑ

Εν όψει της επικείμενης συνάντησης σε επίπεδο ηγετών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για την μελλοντική Στρατηγική ΕΕ 2020, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και της Ε.Σ.ΑμεΑ. απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Γιώργο Παπανδρέου, από τον οποίο ζητεί τη στήριξη των διεκδικήσεων του ευρωπαϊκού κινήματος, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Αναπηρία που προτείνει το Φόρουμ, ώστε να έχει ουσία η μελλοντική Στρατηγική ΕΕ 2020 για τους πλέον των 65 εκατ. Ευρωπαίους με αναπηρία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Φόρουμ επισημαίνει ότι όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ και 13 από αυτά την έχουν ήδη επικυρώσει. Ωστόσο, τονίζει ότι είναι απαραίτητο οι δεσμεύσεις πλέον να μετατραπούν σε συγκεκριμένες δράσεις πολιτικής, με τον συνακόλουθο καθορισμό ξεκάθαρων και εφικτών στόχων και την ουσιαστική συμμετοχή των οργανώσεων εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, με βάση και την αρχή «Τίποτα για τα άτομα με αναπηρία, χωρίς τα άτομα με αναπηρία».
Συγκεκριμένα το Φόρουμ ζητεί την προώθηση της υιοθέτησης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Αναπηρία, το οποίο μπορεί να καταστήσει τη μελλοντική Στρατηγική ΕΕ 2020 ουσιαστική για τα άτομα με αναπηρία. Το προτεινόμενο από εμάς Σύμφωνο περιλαμβάνει τα εξής:
1. τη διάχυση της διάστασης της αναπηρίας στην ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές πολιτικές.
2. τον καθορισμό ξεκάθαρων στόχων στους τομείς της απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης και της κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία.
3. τη δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης.
4. τη διασφάλιση της συνέργιας και της συνάφειας των πολιτικών για την αναπηρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτές των κρατών μελών.
5. τη συμμετοχή των Οργανώσεων των Ατόμων με Αναπηρία στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και σε όλες τις διαδικασίες εφαρμογής.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του Φόρουμ κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937 157193.

Πηγή Πληροφοριών: http://www.esaea.gr/







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου