Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Τρομοκρατώντας την εκπαίδευση

Σημερινή έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί  ότι καταγράφηκε σημαντική αύξηση επιθέσεων στην εκπαίδευση. Δάσκαλοι και μαθητές χρησιμοποιούνται  ως αντικείμενα εκφοβισμού και δέκτες πολιτικής βίας, μα χαρακτηριστικά παραδείγματα των δολοφονικών και βομβιστικών επιθέσεων σε εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους σε 31 χώρες του κόσμου.
Η έκθεση "Education under Attack 2010" αποκαλύπτει τις μεθοδικές και συστηματικές επιθέσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια: δάσκαλοι δολοφονήθηκαν στην Ταϊλάνδη, αποδομήθηκαν σχολεία στο Αφγανιστάν, μαθήτριες δέχτηκαν σεξουαλικές επιθέσεις στη Δημοκρατία του Κονγκό.
Επίσης, διαπιστώθηκαν νέα μοτίβα που περιλαμβάνουν δολοφονίες και μαζικές δηλητηριάσεις μαθητών στο Αφγανιστών, καθώς και μαζικές απαγωγές και στρατολογήσεις σε αποστολές αυτοκτονίας στο Πακιστάν.
Η έκθεση ξεκινάει περιγράφοντας την επίθεση που δέχτηκαν μαθήτριες και δάσκαλοι σε σχολείο του νότιου Αφγανιστάν το 2008, κατά την οποία οι δράστες έριξαν οξύ στα πρόσωπα των θυμάτων, για να δείξουν την αντίθεσή τους στην εκπαίδευση των γυναικών. Ο συγγραφέας της έκθεσης τονίζει το γεγονός ότι τέτοιου είδους επιθέσεις είναι πιο διαδεδομένες απ' ότι στο παρελθόν.
Διαβάστε σχετικά το άρθρο του BBC, την αντίστοιχη έκθεση της UNESCO το 2007, την έκθεση για την προστασία της εκπαίδευσης από τις επιθέσεις, καθώς και τη συνέντευξη του Brenadan O'Malley, συγγραφέα της έκθεσης, στην οποία αναφέρει συνοπτικά τα κίνητρα των θυτών, τον αντίκτυπο των επιθέσεων στην εκπαίδευση, τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναλάβουν η διεθνής κοινότητα και οι κυβερνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου