Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Οι παγίδες των παιδιών στο Ιντερνετ

Η ανάγκη επαγρύπνησης και εφαρμογής μέτρων για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, ειδικά από τα παιδιά, συζητήθηκε χθες στο συνέδριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα (ξενοδοχείο Τιτάνια) από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Η εικόνα είναι ανησυχητική, καθώς χρόνο με τον χρόνο πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των πολιτών που καταγγέλλουν στην ανοικτή γραμμή Safeline (2811391615, 9.00 - 16.00 και διαδικτυακά) παράνομο περιεχόμενο στο Ιντερνετ.

Η αύξηση αυτή εκφράζει την ολοένα μεγαλύτερη διείσδυση του Ιντερνετ στην Ελλάδα, αλλά είναι αναλογικά πολύ υψηλότερη, μαρτυρώντας την οξύτητα του προβλήματος, καθώς και μια σχετικά αυξημένη ευαισθησία.

Η φετινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (για έβδομο έτος) ήταν αφιερωμένη στα παιδιά, τα οποία όλο και περισσότερο χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και είναι προφανώς πιο ευάλωτα σε απειλές. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ένας στους δύο εφήβους στην Ευρώπη αποκαλύπτει προσωπικές πληροφορίες στο Ιντερνετ, με κίνδυνο όμως να παραμείνουν για πάντα προσβάσιμες σε κακόβουλους χρήστες. Γι' αυτό βασικό σύνθημα της φετινής Ημέρας είναι: «Πριν δημοσιεύσεις, σκέψου!».

Η Ελλάδα είναι χώρα με περιορισμένη χρήση του Διαδικτύου σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (50% λιγότερο στις ηλικίες 9-18 ετών). Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο επικοινωνιακός και διαδικτυακός «αναλφαβητισμός». Σύμφωνα με την εικόνα του προγράμματος EU Kids Online Ι, οι Ελληνες γονείς επιβλέπουν περισσότερο τα παιδιά τους όταν σερφάρουν, σε σχέση με τους γονείς στη Δανία ή τη Σουηδία, αλλά υποτιμούν τους κινδύνους που προέρχονται από διαδικτυακές επαφές (π.χ. σεξουαλική παρενόχληση, διαδικτυακός εκφοβισμός). Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο δεν είναι η απαγόρευση του Ιντερνετ (που μπορεί να είναι πολύπλευρα χρήσιμο) ή η τεχνοφοβική προσέγγιση, ούτε ο ασφυκτικός περιορισμός του παιδιού, αλλά η διαμόρφωση συνθηκών και κριτήριων αποτροπής των κινδύνων.

Σε αυτό έρχεται να συμβάλει και η Γραμμή Βοηθείας 800 11 800 15 / help@saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, η οποία λειτουργεί επίσημα από τον Σεπτέμβριο του 2009. Τους πρώτους τέσσερις μήνες λειτουργίας της δέχτηκε 443 αιτήματα, είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σχετικά με προβλήματα από το Ιντερνετ.

Υπερβολική ενασχόληση
Τα αιτήματα αυτά αφορούσαν αναζήτηση πληροφοριών/συμβουλών 41,53%, εξάρτηση από το Ιντερνετ 24,38%, οικονομικές απάτες 12,42%, επικίνδυνο περιεχόμενο 7,45%, βία/εκφοβισμό 7,22%, κλοπή προσωπικών δεδομένων 2,93%, ανορεξία 2,03%, αποπλάνηση ανηλίκων 1,35%, ενώ μία περίπτωση αφορούσε πρόθεση για αυτοκτονία και άλλη μία εκβιασμό. Από τις αναφορές που έγιναν, 45 περιπτώσεις (10%) παραπέμφθηκαν στα ιατρεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας για το πρόγραμμα το σχετικό με την υπερβολική ενασχόληση εφήβων στο Διαδίκτυο. Μόλις το 6% όσων κάλεσαν ήταν ανήλικοι, γεγονός που δείχνει ότι πολύ δύσκολα ένα παιδί θα απευθυνθεί μόνο του σ' ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Οσον αφορά τις εταιρείες που παρέχουν συστήματα κοινωνικής δικτύωσης, είκοσι απ' αυτές υπέγραψαν πέρυσι τις αρχές για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση, ύστερα από προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενα χρόνο μετά, οι περισσότερες πήραν ορισμένα μέτρα. Υπάρχουν όμως πολλά να γίνουν ακόμα. Για παράδειγμα, μόνο το 40% των εταιρειών έχει φροντίσει ώστε το προφίλ των ανηλίκων χρηστών να είναι προσβάσιμο μόνο από τους προεπιλεγμένους φίλους τους. Επίσης, μόνο σε 11 από 22 ιστότοπους είναι αδύνατη η ανεύρεση, μέσω μηχανής αναζήτησης, του ιδιωτικού προφίλ ανηλίκων.
Πηγή : Οι παγίδες των παιδιών στο Ιντερνετ , Καθημερινή, 10/2/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου