Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

"Ο σχιστομάτης Άγγελος", ένα βιβλίο με μηνύματα ανθρωπιάς από την Ευγενία Ζαμπετάκη (Ρέθυμνο, GOODnet.gr 16/12/2009)


"Ο σχιστομάτης Άγγελος", ένα ξεχωριστό βιβλίο γραμμένο από την Ευγενία Ζαμπετάκη, μια δασκάλα, μορφή και πρότυπο για τους μαθητές της που ακόμα και σήμερα παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο «Σπίτι του Πολιτισμού».
Πλήθος Ρεθυμνιωτών έδωσαν το παρόν τιμώντας τη συγγραφέα και μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, οι αντιδήμαρχοι κ. Μανώλης Αναγνωστάκις και κ. Τάσος Παπαδουράκης, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Πέπη Μπιρλιράκη- Μαμαλάκη, ο νομαρχιακός σύμβουλος, Μανώλης Αρχοντάκης καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο δάσκαλος ειδικής αγωγής, κ. Γιώργος Καλογεράκης.

Η συγγραφέας στο συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται στη ζωή ενός παιδιού με σύνδρομο DOWN, από τη γέννησή του μέχρι την ωριμότητά του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς του. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια και αξίζει να σημειωθεί πως τα χρήματα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν εξολοκλήρου για αυτά τα παιδιά εις μνήμη του συζύγου της Μιχαήλ Ζαμπετάκη.

Σε δηλώσεις της στην Κρητική Επιθεώρηση η κ. Ζαμπετάκη υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολύ αναγκαία η κατασκευή ενός ξενώνα στον οποίο θα φιλοξενούνται παιδιά με σύνδρομο down καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει κάτι ανάλογο. Για αυτό το σκοπό και η ίδια θα διαθέσει όλα τα χρήματα στο Σύλλογο Αυτιστικών Παιδιών Ρεθύμνου που μέχρι σήμερα έχει 50 μέλη και 5 άτομα διοικητικό προσωπικό και όπως υποστήριξε "ο σύλλογος έχει ως πρώτη του προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ξενώνα ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται αυτά τα παιδιά όταν αποβιώσουν οι γονείς τους ή όταν ασθενούν".

Η ιστορία που έδωσε την έμπνευση για αυτό το βιβλίο στην κ. Ζαμπετάκη, φωτογραφίζει έντονα τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι γονείς παιδιών με προβλήματα νοητικής στέρησης αλλά και τη μεγάλη αγάπη που δίνουν στα παιδιά αυτά. «Ο σχιστομάτης Άγγελος» είναι ένα πραγματικό πρόσωπο και ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από τη μητέρα αυτού του παιδιού που το αποκαλούσε έτσι.
Στις σελίδες του βιβλίου, όμως, συμπεριλαμβάνονται και εμπειρίες άλλων γονέων με παιδιά με παρόμοια προβλήματα. "Για αυτούς τους γονείς, ένας ήχος από τα παιδιά τους ισοδυναμεί με μια λέξη και μια λέξη με ένα ολόκληρο ποίημα" σημείωσε η κ. Ζαμπετάκη τονίζοντας πως η επικοινωνία τους με τα άτομα που τα αγαπάνε δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτούς που νομίζουν λανθασμένα ότι δεν έχουν μυαλό.


Η κ. Ζαμπετάκη δίνοντας το φωτεινό παράδειγμα έκανε την αρχή σε ένα δύσκολο μονοπάτι στήριξης αυτών των παιδιών, που σε τίποτα δε διαφέρουν από όλα τα παιδιά του κόσμου, και εξέφρασε την ελπίδα της "να υπάρξουν και άλλοι που θα στηρίξουν ανάλογες προσπάθειες και θα βοηθήσουν να γίνει η ζωή αυτών των παιδιών καλύτερη".

Πηγή : Ρέθυμνο, GOODnet.gr 16/12/2009.

Αν έχετε διαβάσει το βιβλίο, πείτε μας την άποψή σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου