Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Οι μικροσκοπικές μπαταρίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα παιδιά (Healthview, 16/12/2009)


Οι μικροσκοπικές μπαταρίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα παιδιά (Healthview, 16/12/2009)

Καναδός ερευνητής προειδοποιεί ότι οι μικροσκοπικές μπαταρίες που περιέχονται σε αρκετά προϊόντα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα παιδιά, επισημαίνοντας ότι κατά τις περιόδους των εορτών τα περιστατικά παιδιών που εισάγονται στο νοσοκομείο επειδή έχουν καταπιεί τέτοιες μπαταρίες αυξάνονται σημαντικά.
Οι μπαταρίες αυτές, που έχουν μέγεθος κουμπιού και περιλαμβάνονται σε ευχετήριες κάρτες, βιβλία για μωρά, ρολόγια, παιχνίδια, φωτογραφικές μηχανές και πολλά άλλα προϊόντα, μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνιες βλάβες στα παιδιά εάν αυτά τις καταπιούν, ακόμη και να αποβούν θανατηφόρες, αναφέρει ο Dr. Sam Daniel από το Νοσοκομείο Παίδων του Μόντρεαλ.
Οι μπαταρίες αυτές είναι μικροσκοπικές, στρογγυλές και γυαλιστερές, χαρακτηριστικά που τις καθιστούν πολύ ελκυστικές στα παιδιά, τα οποία συχνά παίζοντας με αυτές τις εισάγουν κατά λάθος στα αυτιά ή στη μύτη τους ή τις καταπίνουν, εξηγεί ο Dr. Daniel.
«Στο Νοσοκομείο Παίδων του Μόντρεαλ αντιμετωπίζουμε περίπου 12 παιδιά ηλικίας 1-2 ετών που έχουν καταπιεί τέτοιες μπαταρίες ετησίως και τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν τις περιόδους των εορτών», προσθέτει ο ερευνητής.
Από τη στιγμή που ένα παιδί καταπιεί μια τέτοια μπαταρία, αυτή αρχίζει να διαβρώνεται και μέσα σε τρεις ώρες μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην ανάπτυξη μακροχρόνιων επιπλοκών, όπως ανάγκη τραχειοστομίας ή γαστροστομίας, παράλυση των φωνητικών χορδών, απώλεια ακοής ή παραμόρφωση της μύτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου