Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Οι μικροί κηπουροί καταναλώνουν περισσότερα φρούτα!



Το τελευταίο διάστημα κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερες επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που ασχολούνται με τη φροντίδα των κήπων είτε στο σχολέιο τους είτε στο σπίτι τους τείνουν σταδιακά να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Μία από τις πιο πρόσφατες έρευνες πραγματοποιήθηκε από το αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Όμπερν στην Αλαμπάμα και έδειξε πως τα παιδιά που συμμετείχαν σε ένα σχολικό διατροφικό πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε και δραστηριότητες σε κήπο, παρουσίασαν βελτίωση στις διατροφικές τους γνώσεις σε σύγκριση με άλλους συμμαθητές τους που απείχαν από την κηπουρική. Οι ερευνητές τόνισαν, επίσης, ότι τέτιου είδους διατροφικά προγράμματα μπορούν να αλλάξουν τις διατροφικές συμπεριφορές των παιδιών και γι' αυτό οι δάσκαλοι θα πρέπει να εντάξουν την κηπουρική στο σχολικό πρόγραμμα ως μια διαδικασία που μπορεί να συμβάλλει στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών.

Παρόμοια άποψη έχει και ο κύριος Γιώργος Ρόκκας, συνταξιούχος δάσκαλος, ο οποίος τα τελευταία 15 χρόνια περίπου επισκέπτεται σχολεία και πραγματοποιεί προγράμματα προσομοίωσης αγροτικών δραστηριοτήτων ("Μικροί γεωργοί στην πόλη"). Μαθαίνει στα παιδιά πώς να φροντίζουν και να καλλιεργούν ένα λαχανόκηπο. "Τα παιδιά σχολούμενα με αυτή τη διαδικασία, αποκτούν οικολογική συνείδηση με βιωματικό τρόπο και σίγουρα αυτή η εμπειρία μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές τους συνήθειες. Τα βλέπω με τι ενθουσιασμό δοκιμάζουν καρπούς, λαχανικά, αφού πρώτα έχουν μάθει πώς παράγονται", αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα "Τα Νέα".
Επισκεφτείτε τη σελίδα της βρετανικής Royal Horticultural Society για την εισαγωγή της κηπουρικής στα σχολεία, της Garden Organic, της πρωτοβουλίας thekidsgarden, αλλά και το εγχειρίδιο για τον τρόπο οργάνωσης σχολικών κήπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου