Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Tα επιδόματα των κινητικά αναπήρων στην Ελλάδα (Επί Ίσοις Όροις, 18/12/2009)


Για τους 500.000 και πλέον ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες αλλά και όσους προστίθενται σ’ αυτούς κάθε χρόνο (βλ. εγκεφαλικά, τροχαία ατυχήματα κ.ο.κ.), οι ασκούμενες στη χώρα μας πολιτικές εξαντλούνται στην μονοδιάστατη λογική της παροχής πενιχρών δικαιωμάτων. Οι δικαιούχοι, αν μη τι άλλο, οφείλουν να γνωρίζουν έστω αυτά τα ... ολίγα.
Υπό την επιμέλεια του προέδρου της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ) Νίκου Σκόνη, απαριθμούμε τα σχετικά με την κινητική αναπηρία επιδόματα που δίνονται στη χώρα μας. Είναι τα ακόλουθα :

ΕΞΩΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑΣ – ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑΣ : Δίνεται σύμφωνα με το νόμο 3232/04 στις ακόλουθες κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων σε ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητας του υπουργείου εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων:

1ον) Στους πάσχοντες από μυασθένεια – μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας (Π.Α.) 67% και άνω

2ον) Σε όσους έχουν ακρωτηριασμό κατά τα 4 άκρα, από τον αστράγαλο και πάνω για τα κάτω 2 άκρα και από τον καρπό και πάνω για τα 2 άνω άκρα, ή έχουν υψηλό μηριαίο ακρωτηριασμό των 2 κάτω άκρων ή πλήρη ακρωτηριασμό των 2 άνω άκρων, ή αντίστοιχα ακρωτηριασμό του ενός κάτω άκρου και του ενός άνω άκρου που δεν επιδέχονται εφαρμογής τεχνητού μέλους.

3ον) Σε όσους έχουν φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό αναπηρίας με την αμέσως προηγούμενη περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου.

4ον) Σε όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία – τετραπληγία με Π.Α. 67% και άνω. *Κρίσιμη επισήμανση : Η καταβολή του παρα-τετραπληγικού επιδόματος, αναστέλλεται εφόσον ο δικαιούχος νοσηλεύεται σε ίδρυμα ασυλιακής μορφής για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών. Αντίθετα, δεν αναστέλλεται όταν ο δικαιούχος εργάζεται.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΙΝΗΣΗΣ : Ανέρχεται σε 330€ το δίμηνο. Δικαιούχοι είναι τα άτομα με ακρωτηριασμό και των 2 κάτω άκρων και τα άτομα με παράλυση τω ν 2 κάτω άκρων με Π.Α. 80% και άνω. Το επίδομα δίνεται ανεξαρτήτως αν οι δικαιούχοι είναι κύριοι, νομείς ή χρήστες Ι.Χ. επιβατικού οχήματος.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΕΝΩΝ : Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν πλήρη ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος έχει καθοριστεί στο δεκαπλάσιο του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ : Πρόκειται για την προσαύξηση του ποσού της καταβαλλόμενης σύνταξης. Βάσει του Ν1140/81 (άρθρο 42) , το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης λόγω αναπηρίας προσαυξάνεται κατά 50% εφόσον ο συνταξιούχος βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί συνεχή επίβλεψη, περιποίηση και συμπαράσταση άλλου προσώπου.

Πηγή : Επί Ίσοις Όροις, Ελευθεροτυπία, 18/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου