Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Μουσείο Φυσική Ιστορίας Κομοτηνής- Οικισμός Πανδρόσου



Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας το οποίο στεγάζεται στο ανακαινισμένο κοινοτικό κατάστημα του οικισμού της Πανδρόσου, εγκαινιάστηκε την Κυριακή έχοντας στόχο της λειτουργίας του να αναδείξει το φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης, ευαισθητοποιώντας και τους επισκέπτες του και να εστιάσει στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν, μέσα από αιώνες συμβίωσης, ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον, με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το κυνήγι.
Το Μουσείο έχει ελάχιστα φυσικά εκθέματα, καθώς έχοντας ως αρχή την απαγόρευση της έκθεσης ταριχευμένων ζώων, τη συλλογή του αποτελούν, κυρίως, πετρώματα και καρποί. Έτσι όλα σχεδόν τα εκθέματα είναι διαδραστικά. Δηλαδή, προκαλούν τον επισκέπτη να τα αγγίξει και να παίξει μαζί τους. Το μουσείο απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3-14 ετών, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία στην οποία οι άνθρωποι αρχίζουν να ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον.
Ο εκθεσιακός χώρος αποτελείται από δύο μικρές αίθουσες. Η πρώτη εκθέτει στοιχεία του θαλάσσιου και των υγροτοπικών οικοσυστημάτων του νομού Ροδόπης, ενώ η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει στοιχεία για τα χερσαία οικοσυστήματα του νομού μας.Εκτός από τον εκθεσιακό χώρο το μουσείο διαθέτει και μια καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη με παιδικά, κυρίως, βιβλία που αφορούν την οικολογία, το περιβάλλον και τα ζώα.
Σημειώνεται ότι οι περισσότερες εφαρμογές μέσα στο μουσείο είναι κατάλληλες για άτομα τυφλά ή με χαμηλή όραση, καθώς και για άτομα με κινητικές ή νοητικές αναπηρίες. Εγκαινιάζοντας το Μουσείο ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης τόνισε ότι ο Δήμος έχει ανάγκη από αντίστοιχες πολιτιστικές δομές οι οποίες θα λειτουργούν εκπαιδευτικά αλλά και θα αποτελούν πόλους έλξης τουριστικού ενδιαφέροντος.
Πρωταρχικός στόχος όλων είναι η λειτουργία του μουσείου και σε αυτό «χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων των φορέων του νομού μας, ώστε το μουσείο να αποτελέσει την πρώτη περιβαλλοντική έκθεση του νομού και ένα κέντρο διαμόρφωσης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής παιδείας των μικρών πολιτών», ανέφερε παρουσιάζοντας το Μουσείο η αρχαιολόγος-μουσειολόγος Νάγια Δαλακούρα.
Η ανακαίνιση και ο εξοπλισμός του χρηματοδοτήθηκαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader +, ενώ το εποπτικό και εκθεσιακό υλικό του χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής. Η μελέτη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της έκθεσης του μουσείου διήρκησαν περίπου 13 μήνες, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις, ινστιτούτα και πολιτιστικοί σύλλογοι στην Ροδόπη και πανελληνίως βοήθησαν εθελοντικά εξοπλίζοντάς το με έντυπο υλικό, όπως βιβλία και φωτογραφίες.
Τέλος να σημειωθεί ότι ήδη την τρέχουσα εβδομάδα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου, έχει προγραμματιστεί η πρώτη εκπαιδευτική δράση για παιδιά 7 και 8 χρονών με τίτλο «Κάτι τρέχει με τα ζώα…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου