Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

"Η κάρτα των υποσχέσεων χωρίς αντίκρυσμα" (Επί Ίσοις Όροις, 9/12/2009)


Ακολουθεί αυτούσιο το άρθρο "Η κάρτα των υποσχέσεων χωρίς αντίκρυσμα" (9/12/2009) από την στήλη Επί Ίσοις Όροις της Ελευθεροτυπίας.

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την εξαγγελία της Κάρτας Αναπηρίας – Λειτουργικότητας η εφαρμογή της οποίας θα άλλαζε – υποτίθεται – το μοντέλο άσκησης προνοιακής πολιτικής στην χώρα μας και η ... σωτήριος κάρτα ακόμα αναμένεται.Ήταν αρχές του 2005, όταν ο τότε υπουργός υγείας Νικ. Κακλαμάνης είχε μετά τυμπανοκρουσιών δεσμευτεί γιά την ανατροπή του παρωχημένου - ιατρικοκεντρικού συστήματος παροχής προνοιακών υπηρεσιών στη χώρα μας. Το στρατηγικό σχέδιο της ανατροπής ήταν η υιοθέτηση-εφαρμογή του διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος ταξινόμησης της λειτουργικότητας ICF (international classification of functioning).

Το ICF εστιάζοντας στον άνθρωπο με αναπηρία όχι με κριτήριο τον ... βαθμό - ποσοστό της αναπηρίας του αλλά τα επίπεδα λειτουργικότητάς του, θα έδινε τέλος στην μονοδιάστατη λογική των επιδομάτων, αντικαθιστώντας την με την σύγχρονη ολιστική λογική των διευρυμένων κοινωνικών παροχών. Εργαλείο της ανατροπής ήταν η περιώνυμη Κάρτα Αναπηρίας - Λειτουργικότητας που θα δινόταν στους ανθρώπους με αναπηρία κατόπιν αξιολόγησής τους (βαθμονόμηση από το 0 ως το 5 αναλόγως της λειτουργικότητας) και θα καθόριζε τις ολιστικού πλέον χαρακτήρα δικαιωματικές παροχές τους. Ολα τα παραπάνω υποτίθεται ότι θα ολοκληρώνονταν μέσα σε μιά διετία σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που συνόδευσαν την εξαγγελία.
Την διετία λοιπόν 2005-2006, αυτό που έγινε ήταν πλήθος ημερίδες και εκδηλώσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης γιά την Κάρτα και την σημασία της, δυό τρείς επανεξαγγελίες προς ανάδειξη της ευαισθησίας της τότε κυβέρνησης γιά τα θέματα αναπηρίας, πέραν δε αυτών ουδέν. Και το 2007 μέχρι τις εκλογές του Αυγούστου υπήρξαν κάνα δυό ακόμη εξαγγελίες περί επιτάχυνσης των διαδικασιών, άκρα του τάφου σιωπή έκτοτε.
Μέχρι την τελευταία προεκλογική περίοδο κράτησε η σιωπή, όταν περί της ανάγκης καθιέρωσης της Κάρτας Αναπηρίας-Λειτουργικότητας ξεκάθαρα τοποθετήθηκαν οι του νυν κυβερνώντος κόμματος, δεσμευόμενοι παράλληλα ότι θα προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν. Θα κριθούν και αυτοί στην πράξη.
Το βέβαιον είναι, ότι τα όρια υπομονής και ανοχής των ανθρώπων με αναπηρία που γιά Κάρτα επί 5 χρόνια ακούν και Κάρτα δεν βλέπουν, έχουν πλέον εξαντληθεί ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου