Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

«Επιθυμεί να τον κρίνουν αυστηρά, αποκλειστικά και μόνο ως ποιητή. Να μην επηρεαστεί η κρίση τους από την κινητική αναπηρία»



Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Αλέξανδρο Δαμουλιάνο, ποιητή  με βαριά κινητική αναπηρία, που έχει στα 20 χρόνια του εκδώσει ήδη δύο ποιητικές συλλογές. Το έργο του παρουσιάζεται απο τον  κ. Κιούσης στο άρθρο του "Με ελπίδα και χαμόγελο στη ζωή" στην Ελευθεροτυπία (8/12/2009), το οποίο και παραθέτουμε αυτούσιο.

Υπό τον τίτλο «Θεός στον ορίζοντα» η πρώτη, εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2007 με έξοδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης - Επικοινωνίας (ΓΓΕ-ΓΓΕ) και έτυχε διθυραμβικών σχολίων. Τον γνωρίσαμε στην εκδήλωση του Δήμου Κηφισιάς, με τον δήμαρχο Νίκο Χιωτάκη και υπεύθυνη οργάνωσης τη δημοτική σύμβουλο Δήμητρα Κ. Μουτζούρη. Σεμνότατος ο ίδιος, ανταποκρινόταν στους διθυράμβους πάντοτε με ένα έντονο... κοκκίνισμα στα μάγουλα και χαμηλώνοντας το βλέμμα. Ωσάν κάτι να τον ενοχλούσε...
Η δεύτερη ποιητική συλλογή του ολοκληρώθηκε πρόσφατα, φέρει τον τίτλο «Μεταξύ Δεύτερης και Τρίτης Σταύρωσης», εκδόθηκε από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις του ΕΜΠ και παρουσιάζεται επίσημα τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ώρα 19.30 στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Το πάνελ των παρουσιαστών είναι αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακό. Θα μιλήσουν για τη συλλογή οι: Ιωάννα Καρυστιάνη, συγγραφέας, Ιωάννης Μεταξάς, καθηγητής Πανεπιστημίου, Λίνα Νικολακοπούλου, στιχουργός, Τίτος Πατρίκιος, ποιητής, Γιάννης Σμαραγδής, σκηνοθέτης, Ευάγγελος Χρόνης,ποιητής και Τηλέμαχος Χυτήρης, ποιητής. Οι ηθοποιοί Κοραλλία Καράντη και Αννίτα Δεκαβάλλα θα διαβάσουν επιλεγμένα ποιήματα. Τέλος, το «παρών» θα δώσει και η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, προσδίδοντας στην εκδήλωση και μια ξεκάθαρη εκπαιδευτική πινελιά.
Τι άραγες σκέφτεται, τι λέει για όλα τα «άκρως τιμητικά» παραπάνω και το τιμώμενο πρόσωπο; Μας τα μετέφερε ο πατέρας του, μιας και ο νεαρός Αλέξανδρος έχει μια δυσκολία στην εκφορά του λόγου: «Επιθυμεί να τον κρίνουν αυστηρά, αποκλειστικά και μόνο ως ποιητή. Να μην επηρεαστεί η κρίση τους από την κινητική αναπηρία». Ισοι όροι, λοιπόν, το αίτημα του Αλέξανδρου, αντανακλά επί της ουσίας τη βαθύτερη αγωνία για κοινωνική χειραφέτηση του κάθε δημιουργού, του κάθε ποιητή με αναπηρία. "

Διαβάστε και το παλαιότερο αφιέρωμα στον κ Δαμουλιάνο της εφημερίδας Καθημερινή (19/7/2008) "Μία ράμπα, ένα καρότσι για τον Αλέξανδρο Δαμουλιάνο, που πιστεύει, που ελπίζει, που χαμογελά στη ζωή... " όπου και παρουσιάζονται δείγματα γραφής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου