Η ετήσια έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) για την ισότητα και τις διακρίσεις δημοσιεύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2024, αποκαλύπτοντας ποιες χώρες και τομείς της Ευρώπης παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ανισότητες. Η μελέτη περιλαμβάνει στοιχεία για την ΕΕ στους τομείς του πληθυσμού, της υγείας, της εκπαίδευσης, της αγοράς εργασίας, του εισοδήματος και των συνθηκών διαβίωσης.
Οι έξι κύριοι λόγοι διάκρισης που καλύπτει η έκθεση είναι το φύλο, η ηλικία, η αναπηρία, η εθνικότητα ή εθνοτική καταγωγή, η θρησκεία και ο σεξουαλικός προσανατολισμός.
Ωστόσο, η ταυτότητα φύλου δεν συμπεριλαμβάνεται, γεγονός που υποβαθμίζει τη συνολική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στην ΕΕ.
Ο πληθυσμός της ΕΕ ανέρχεται σε 449 εκατομμύρια, με τις γυναίκες να αποτελούν το 51,1%. Τα ανάπηρα άτομα ανέρχονται στο 19,6% του συνολικού πληθυσμού.
Σχεδόν οι μισοί πολίτες τρίτων χωρών 45,5% και το 35,6% των αναπήρων με σοβαρές βλάβες αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
Στην ενότητα για τη μη διάκριση και την προσωπική ασφάλεια, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση στην Ευρώπη στη βία κατά των γυναικών, με ποσοστό 36,5%.
Ωστόσο, στη χώρα μας δεν καταγράφονται εγκλήματα με κίνητρο την αναπηρία, με αποτέλεσμα την έλλειψη στατιστικών στοιχείων.
Στην αγορά εργασίας, δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα για τις διακρίσεις που σχετίζονται με την αναπηρία, σε συνδυασμό με το φύλο, την καταγωγή ή την ηλικία.
Η Ελλάδα καταγράφει χαμηλές επιδόσεις στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της εργασίας, του εισοδήματος και των συνθηκών διαβίωσης.
Έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό νέων (15-29 ετών) που δεν εργάζονται ούτε συμμετέχουν σε εκπαίδευση, καθώς και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό γυναικείας ανεργίας (11,6%), σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ (6,1%).
Επίσης, καταγράφεται το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης για γυναίκες με παιδιά, και έμφυλες ανισότητες στα εισοδήματα που κατατάσσουν την Ελλάδα στην 5η θέση της ΕΕ με ποσοστό 42%.
Στην ενότητα για την υλική στέρηση, το 57,6% των αναπήρων στην Ελλάδα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ετήσιες διακοπές, ενώ το 39,9% δεν μπορεί να κάνει καθόλου διακοπές.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό αναπήρων στην ΕΕ (32,6%) που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε υγειονομική περίθαλψη, ποσοστό που είναι υπερτριπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (7,4%).
Χώρες όπως η Εσθονία, η Δανία, η Λετονία και η Ρουμανία εμφανίζουν επίσης σχετικά υψηλά ποσοστά, ενώ τα χαμηλότερα παρατηρούνται στην Κύπρο και τη Γερμανία.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση της Eurostat.
Οι ζωές των αναπήρων μετράνε;
ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ
Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου