Τον δικό τους Γολγοθά (συνεχίζουν να) ανεβαίνουν καθημερινά οι μαθητές του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Κορδελιού Ευόσμου. Στις ήδη δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους -καθώς το κτήριο που τους φιλοξενεί εδώ και 22 χρόνια, είναι ακατάλληλο υλικοτεχνικά- έχουν πλέον στριμωχτεί και ασφυκτιούν, μια που μαζί τους έχουν μετακομίσει και οι μαθητές του 2ου ΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη στο οποίο έχει μπει λουκέτο, επίσης λόγω ακαταλληλότητας.
Έτσι, στις υποδομές ενός κτηρίου έκτασης 220 τ.μ. που θα έπρεπε να φιλοξενεί 20 μαθητές, βρίσκονται καθημερινά συνολικά 49 παιδιά, τα οποία αναγκάζονται να κάνουν το διάλειμμά τους σε μικρούς διαδρόμους και να στριμώχνονται στις περιορισμένες σε αριθμό αίθουσες διδασκαλίας. Στο ΕΕΕΕΚ του Ευόσμου διδάσκουν 35 καθηγητές, ενώ η προσωρινή λύση που έχει προκριθεί (αλλά δεν έχει εφαρμοστεί) από το προηγούμενο καλοκαίρι και η οποία προβλέπει τη μετακόμιση των μαθητών στο φυσιοθεραπευτήριο της περιοχής, δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί.
Το θέμα μάλιστα έθιξε και η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία τόνισε μεταξύ άλλων πως η προσωρινή μετεγκατάσταση του σχολείου γίνεται χωρίς χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι δεν υπάρχει δέσμευση για οριστική λύση.
«Τα προβλήματα υφίστανται εδώ και χρόνια. Ωστόσο το -έτσι κι αλλιώς- μικρής χωρητικότητας ακατάλληλο σχολείο που χρειάζεται βοηθητικούς χώρους, γραφεία, θεραπευτήρια και έξτρα αίθουσες διδασκαλίας, πλέον φιλοξενεί περισσότερα παιδιά με κινητικά προβλήματα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι δραματική», λέει στη Voria.gr η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού, Πόπη Ορφανίδου.
Επιπλέον αναφέρει ότι οι υπεράριθμοι μαθητές του σχολείου καταλήγουν να στριμώχνονται σε αίθουσες στις οποίες δεν χωρούν. «Έχουμε συνολικά 13 τμήματα και τα παιδιά κάνουν μάθημα σε μόλις 6 αίθουσες διδασκαλίας», υπογραμμίζει η κ. Ορφανίδου, προσθέτοντας πως τα παιδιά με αναπηρικό αμαξίδιο δεν έχουν πρόσβαση στον πρώτο όροφο, παρά μόνο στο ισόγειο.
«Εκεί υπάρχει μία μικρή ράμπα για τα αμαξίδια, αλλά ράμπα δεν υπάρχει για τον πρώτο όροφο και έτσι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της εκπαιδευτικής κουζίνας και της αυτόνομης διαβίωσης», αναφέρει συγκεκριμένα. «Η αλλαγή πάνας σε μαθητές γίνεται στα σημεία όπου άλλοι κάνουν διάλειμμα», λέει ακόμη.
«Παλεύουμε χρόνια για αλλαγή κτηρίου» επισημαίνει και υποστηρίζει πως οι διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την εύρεση νέου χώρου, κατέληξαν άγονοι.
Η διαφορά ωστόσο είναι ότι φέτος φαίνεται να υπάρχει μία αχτίδα φωτός σχετικά με την επίλυση του ζητήματος. «Η ενεργοποίηση του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου δείχνει να φέρνει μια προσωρινή λύση σύμφωνα με την οποία τα παιδιά θα μεταφερθούν στο κτήριο του παλαιού φυσιοθεραπευτηρίου και ελπίζουμε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μας εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης, ώστε να χτιστεί σύντομα ένα κατάλληλο κτήριο για τα παιδιά», όπως λέει η κ. Ορφανίδου, η οποία συμπληρώνει πως θα έπρεπε τα παιδιά να έχουν ήδη μετακομίσει στο νέο κτήριο.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μετακομίσουν οι μαθητές
Ο γρίφος που αφορά στο νέο κτήριο το οποίο θα στεγάσει τους μαθητές των Ειδικών Σχολείων ωστόσο, φαίνεται ότι θα αργήσει πολύ να λυθεί. Αρχικά, όλα δείχνουν ότι η μετακόμισή τους στο κτήριο του φυσιοθεραπευτηρίου θα καθυστερήσει και άρα τα παιδιά θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται κάνοντας μάθημα στις αίθουσες του ακατάλληλου κτηρίου που τους φιλοξενεί τα τελευταία 22 χρόνια.
Σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, «μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα φύγουν από το φυσιοθεραπευτήριο οι ΤΟΜΥ και τα στελέχη του ΕΚΑΒ και έπειτα θα γίνει ένας διαγωνισμός για τις εργασίες, που κρίνονται απαραίτητες, προκειμένου να καταστεί το κτήριο φιλόξενο για τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ».
Όπως όμως σημειώνει, η συγκεκριμένη λύση θα είναι προσωρινή καθώς «το συγκεκριμένο κτήριο θα γίνει απλώς καλύτερο από αυτό που φιλοξενεί σήμερα τα παιδιά και στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί και να γίνει η μελέτη σε χώρο που θα διαθέσει ο δήμος μας και έπειτα να εγκριθεί από την ΚΤΥΠ ΑΕ».
Το συγκεκριμένο οικόπεδο που θα διατεθεί προς εκμετάλλευση βρίσκεται πάνω από τη περιφερειακή οδό, μέσα στα όρια του δήμου και σύμφωνα με τον δήμαρχο, εάν συμβούν τα παραπάνω τότε μπορεί να ξεκινήσει η ανέγερση του κτηρίου με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.
«Το σχολείο αυτό κατασκευάστηκε κάποτε για δέκα παιδιά και τώρα φιλοξενεί σχεδόν πενταπλάσιο αριθμό μαθητών. Οι μαθητές δεν χωρούν πλέον ούτε όρθιοι και έχει γίνει σαν αποθήκη ψυχών», λέει ο κ. Αλεξανδρίδης ο οποίος τονίζει πως «κάποιοι μας ρίχνουν το μπαλάκι και μας λένε να κλείσουμε το σχολείο. Το μόνο που θέλουμε ωστόσο εμείς, είναι να δώσουμε λύση».
Πηγή: voria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου