Ως προς το χρόνο με τα παιδιά μας, η ποιότητα και όχι η ποσότητα είναι αυτό που μετρά.
Ο χρόνος κάθε γονέα κυλά κατά κανόνα με ταχύτητα… φωτός καθημερινά. Οι πολλαπλές υποχρεώσεις πολλές φορές κάνουν αναπόφευκτο το να μην μας μένει εντέλει αρκετή ώρα για να περάσουμε με το παιδί μας, γεγονός που συχνά μας προβληματίζει και μας στεναχωρεί. Ας δούμε πώς μια παλαιότερη έρευνα ερμηνεύει την έννοια του χρόνου και για το ποια είναι τελικά η ουσία σε σχέση με αυτό το ζήτημα.
«Ο απαιτούμενος χρόνος για να μεγαλώσει το παιδί σωστά». Υπάρχει;
Δεν είναι ασυνήθιστο για τη μαμά και το μπαμπά να θεωρούν πως θα πρέπει να αφιερώνουν και το τελευταίο δευτερόλεπτο από τον ελεύθερο τους χρόνο στο παιδί, θεωρώντας πως έτσι, εκείνο θα μεγαλώσει με την απαραίτητη γαλήνη, ασφάλεια και ψυχική ισορροπία.
Σύμφωνα με την έρευνα που είχε δημοσιευθεί στο «Journal of Marriage and Family» και αναδημοσιευθεί στην Washington Post, η παραπάνω αντίληψη είναι εσφαλμένη. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας και τα συμπεράσματα των ειδικών, οι ώρες που αφιερώνουμε στα παιδιά μας στην ηλικία μεταξύ 3 και 11 χρονών δεν παίζει κανένα ρόλο στην εξέλιξή τους. Πολλές φορές μάλιστα, το να είμαστε κάθε στιγμή με το παιδί, μπορεί να φέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα. Γιατί;
Όταν ένας γονιός κάνει τα πάντα για το παιδί του και φτάνει στην υπερβολή, αυτό συνεπάγεται προσωπικές θυσίες που μπορούν να φτάσουν μέχρι και την απώλεια ύπνου, γεγονός επιβλαβές, σύμφωνα με τους ειδικούς, για την ατομική σωματική και ψυχική του υγεία. Πόσο ήρεμος και αποδοτικός μπορεί να είναι ένας εξαντλημένος γονιός; Πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του; Η κοινή λογική, πέραν των αποτελεσμάτων της έρευνας, θα απαντούσε δυστυχώς, ελάχιστα.
«Quality over quantity»
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τη μελέτη και τις συστάσεις των ειδικών, αυτό που μετράει πραγματικά είναι η ποιότητα του χρόνου που περνάμε με το παιδί μας, παίζοντας, συζητώντας και επικοινωνώντας γενικά σε πολλαπλά επίπεδα.
Συμπληρωματικά σε αυτό το συμπέρασμα, άλλες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι οι γονείς που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους με παιδιά κάτω των 6 ετών βλέποντας τηλεόραση ή μην κάνοντας τίποτα μαζί τους, έχουν «επιζήμια» επίδραση πάνω τους.
Σε κάθε περίπτωση, η ισορροπία είναι το «κλειδί» και αυτήν μονάχα η κάθε οικογένεια μπορεί να την ξέρει και να την βρει ανάλογα τις δεδομένες, προσωπικές της συνθήκες. Πάντως, ακόμα κι αν ο χρόνος σας για τον οποιονδήποτε λόγο με το παιδί είναι λίγο πιο περιορισμένος σε σχέση με άλλους γονείς, αντί να σας παίρνει από κάτω, είναι προφανές πως είναι προτιμότερο να αξιοποιήσετε το κάθε λεπτό που περνάτε μαζί.
Φαίη Βακρινου
Πηγή: imommy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου