Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για παιδιά με αναπηρίες στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής υλοποιεί το «Αττικόν» με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ

Έξι λέξεις που στα αγγλικά αρχίζουν από f όπως fitness (υγεία), fun (διασκέδαση) family (οικογένεια), friends (φίλοι), function (λειτουργικότητα) και future (μέλλον), σηματοδοτούν το πρόγραμμα της Ακαδημίας Φυσικής δραστηριότητας για παιδιά με αναπηρίες 5-18 ετών, που υλοποιεί, τόσο μέσα στο Αττικόν και το Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ, όσο και σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής της χώρας από τον Έβρο μέχρι τη Κρήτη, από τον Μάιο του 23, η Α΄Ορθοπαιδική Χειρουργική Κλινική, ΕΚΠΑ του «Αττικόν». Το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας, γίνεται σε συνεργασία με το Νορβηγικό Κέντρο Αποκατάστασης «Beitostolen Sports Health Center», και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Όπως αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο αναπληρωτής καθηγητής της Α΄ Ορθοπεδικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ, επιστημονικά υπεύθυνος του Sports Excellence, (τμήμα Αθλητικής Αριστείας της Α ’ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής) Παναγιώτης Κουλουβάρης, το πρόγραμμα «Action For Κids with Disabilities» αφορά θεραπευτική άσκηση εξατομικευμένη στην αναπηρία του κάθε παιδιού και καλύπτει πέντε είδη αναπηρίας: εγκεφαλική παράλυση, κάκωση του εγκεφάλου, νευροαναπτυξιακές διαταραχές, σύνδρομο Down, και αυτισμό. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε λειτουργικά το παιδί, να του αυξήσουμε τη σωματική αντοχή, να ενεργοποιήσουμε την οικογένεια για να αντιληφθεί ότι το παιδί αυτό μπορεί να αθληθεί και να παίξει με τα άλλα παιδιά, και φυσικά να κοινωνικοποιήσουμε αυτό το παιδί με τα υπόλοιπα παιδιά. Μέχρι στιγμής, έχουμε δει 96 παιδιά και μάλιστα 4 εξ αυτών είναι εξαιρετικοί αθλητές, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουλουβάρης.

Είναι δύσκολο να πειστούν οι γονείς ότι τα παιδιά μπορούν και τα καταφέρνουν

«Το πρόγραμμα υλοποιείται με δύο τρόπους: Ο ένας τρόπος είναι να έρθει η οικογένεια με το παιδί στην κλινική μας, όπου καταγράφεται, σε συνεργασία με το παιδονευρολογικό τμήμα του καθηγητή Αργύρη Ντινόπουλου στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, η λειτουργική αναπηρία του παιδιού σε ηλεκτρονικό φάκελο. Στη συνέχεια του εκδίδουμε μία ειδική κάρτα λειτουργικής συμμετοχής και του σχεδιάζουμε το εξατομικευμένο αθλητικό πρόγραμμα, το οποίο γίνεται είτε στο «Αττικόν», είτε στο Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ. Ο δεύτερος τρόπος που υλοποιείται το πρόγραμμα μας, είναι επί τόπου στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, της χώρας. Ειδική ομάδα από μας με φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ψυχολόγο, καθηγητή ειδικής αγωγής, επισκέπτεται τα σχολεία αυτά από 3-7 ημέρες, το καθένα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Στη συνέχεια βρίσκουμε στην τοπική κοινωνία κάποιο σύλλογο για να ενσωματωθεί το παιδί. Μετά από 3 μήνες ξαναπάμε στο ίδιο σχολείο και κάνουμε μία αξιολόγηση για το τι έχουμε πετύχει». Δεν είναι κάτι εύκολο, τονίζει ο καθηγητής, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι είναι δύσκολο να πειστούν οι γονείς ότι τα παιδιά αυτά μπορούν να συμμετέχουν. «Πολλές φορές μπορεί ένα παιδάκι να έχει δύο ή τρεις συγχρόνως από αυτές τις αναπηρίες. Ωστόσο τα καταφέρνουν. Πρέπει όμως, πρώτα να το πιστέψουν οι γονείς και μετά οι δάσκαλοι. Όποιος ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για το πρόγραμμα μπορεί να μπει στο site του Τμήματος Αθλητικής Αριστείας https://www.sportsexcellence.gr/, όπου υπάρχει ειδική πλατφόρμα για να κλείσει ραντεβού».

Πρόσεχε μην πέσεις: Πρόγραμμα Πρόληψης και Ανίχνευσης Κινδύνου Πτώσεων για άτομα άνω των 65

Ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόγραμμα που υλοποιεί το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας, της Α ’ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής, Sports Excellence, επίσης με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ, είναι το πρόγραμμα «Πρόσεχε μην πέσεις: Πρόγραμμα Πρόληψης και Ανίχνευσης Κινδύνου Πτώσεων», το οποίο απευθύνεται σε άτομα άνω των 65. Και είναι σημαντικό πρόγραμμα, γιατί οι πτώσεις, είναι η κύρια αιτία θανάτου από ακούσιο τραυματισμό στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες υπολογίζεται ότι ένας στους 3 ενήλικες άνω των 65 θα έχει μία πτώση ετησίως, και σε ηλικίες άνω των 80 αυτή η πτώση μπορεί να είναι και θανατηφόρα.

Την ίδια ώρα κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, σημειώνονται 684.000 θάνατοι ηλικιωμένων, εκ των οποίων ένα ποσοστό άνω του 80% είναι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ελάχιστα προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης πτώσεων στην Ευρώπη

Παρόλα αυτά τα προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης για τις πτώσεις ηλικιωμένων, σε όλο τον κόσμο είναι σποραδικά. Eλάχιστα υπάρχουν στην Ευρώπη, και στην Αμερική μόνο σε μεγάλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία όπως πχ στο «Hospital for Special Surgery Cornell University». Εξ αυτού του λόγου ο κόσμος δεν δίνει την πρέπουσα σημασία με αποτέλεσμα οι πτώσεις να κυριαρχούν σε πολύ μεγάλες ηλικίες και συχνά να αποβαίνουν μοιραίες. Το πρόγραμμα «Πρόσεχε μην Πέσεις», όπως λέει ο κ. Κουλουβάρης, δίνει έμφαση στην εκπαίδευση, των ανθρώπων άνω των 65 και στην δημιουργία ασφαλέστερου περιβάλλοντος. «Εμείς δεχόμαστε τους ασθενείς, τους αξιολογούμε αν υπάρχει κάποια διαταραχή στην ισορροπία, αξιολογούμε τη μυϊκή τους ισχύ, την αερόβια ικανότητα και με βάση αυτή την αξιολόγηση, δημιουργούμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης, το οποίο στοχεύει στην πρόληψη των πτώσεων. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανίχνευση του ποσοστού κινδύνου πτώσεως που διατρέχει ένα άτομο» .

Μείωση των πτώσεων έως και 70% λόγω μυϊκής ενδυνάμωσης- Απαγορευτικά τα χαλιά στο σπίτι

Ο ιθύνων νους των Ιατρικών Κινητών Μονάδων αποκλειστικής δωρεάς του ΙΣΝ (που πρόσφατα έκλεισαν 10 χρόνια συνεχούς φροντίδας σε περισσότερους από 50.000 κατοίκους ακριτικών και απομακρυσμένων περιοχών), εξηγεί ότι το πρόγραμμα δεν υλοποιείται μόνο στο «Αττικόν», αλλά από άκρο σε άκρο της Ελλάδας, μέσω των Ιατρικών Κινητών Μονάδων. «Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις σε δοκιμασίες, στις οποίες τα άτομα έχουν εξεταστεί και έχουν δείξει ότι υπολείπονται. Τους εκπαιδεύουμε να αποκτήσουν καλύτερη ισορροπία, καλύτερη μυϊκή ισχύ, δημιουργώντας προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης, καθώς με αυτά μπορεί να σημειωθεί έως και 70% μείωση των πτώσεων, σύμφωνα με την βιβλιογραφία. Επίσης τους ενημερώνουμε, έτσι ώστε να δημιουργήσουν στο σπίτι τους ένα ασφαλέστερο περιβάλλον, όπως πχ θα πρέπει να έχουν έντονο φωτισμό παντού και σε καμία περίπτωση χαλιά. Κάθε 4 μέρες, στην εφημερία, δεχόμαστε στο «Αττικόν» περίπου 15-25 άτομα, άνω των 65 με κατάγματα ισχίου. Χαλιά δεν πρέπει να υπάρχουν στα σπίτια των ηλικιωμένων. Και αν υπάρχουν, θα πρέπει να είναι από τοίχο σε τοίχο, κολλημένα. Γιατί ο ηλικιωμένος επειδή σέρνει το πόδι του και δεν το σηκώνει, σκουντουφλάει στο χαλί, πέφτει κάτω και ενδεχομένως αν ζει μόνος του, ή αν τα παιδιά του λείπουν στη δουλειά, μένει κάποιες ώρες με σπασμένο το ισχίο στο πάτωμα και αυτό είναι τραγικό». Όπως αναφέρει ο κ. Κουλουβάρης το πρόγραμμα, εφαρμόζεται από το Σεπτέμβριο και μέχρι στιγμής έχουν εκπαιδευτεί 198 άτομα, με τάση για πτώσεις. Για όποιον ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 695 5190 208 και το E-mail είναι το info@sportsexcellence.gr

Η άσκηση λειτουργεί ανοσοθεραπευτικά στον καρκίνο

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Θεραπευτική Άσκηση - Action for Cancer» για ασθενείς με καρκίνο που επίσης υλοποιεί το Sports Excellence, από τον Απρίλιο του 2022, (υπό την εποπτεία του καθηγητή και διευθυντή της Α’ Ορθοπεδικής Κλινικής ΕΚΠΑ Παναγιώτη Παπαγγελόπουλο, και με την αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ), ο κ. Κουλουβάρης αναφέρει ότι το εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης απευθύνεται σε ασθενείς με κακοήθειες μαστού, πνεύμονα, εντέρου, ουροποιογεννητικού και μυοσκελετικού συστήματος και καλύπτει όλα τα στάδια της θεραπείας. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση, ή την ακτινοθεραπεία, ή τη χημειοθεραπεία . «Και αυτό το πρόγραμμα είναι εξατομικευμένο. Οι ασθενείς συμμετέχουν 3 με 4 φορές τη βδομάδα για 3 μήνες, αξιολογούνται πριν και μετά και γίνονται και εξετάσεις αίματος. Η βιβλιογραφία είναι πάρα πολύ ενθαρρυντική, καθώς επισημαίνεται ότι η άσκηση βοηθάει τους καρκινοπαθείς ανοσοθεραπευτικά. Δηλαδή λειτουργεί σαν ανοσοθεραπευτικό φάρμακο. Δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για το ανοσοποιητικό μας, καθώς ενεργοποιεί τους φυσικούς φονιάδες κύτταρα να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα. Άρα πρέπει να υπάρχει στην κάθε θεραπεία του καρκίνου και η άσκηση».

Και για αυτό το πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 695 5190 208, να στείλουν mail στο info@sportsexcellence.gr.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου