Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Ισλανδία: Θλιμμένα παιδιά ή κακοί γιατροί;

Η ιατρική συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών για παιδιά ηλικίας έως 14 ετών έχει σημειώσει ανησυχητική αύξηση στην Ισλανδία, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ποσοστά άλλων σκανδιναβικών χωρών. Πέρυσι, σε 37 στα 1.000 παιδιά ηλικίας έως 14 ετών συνταγογραφήθηκαν αντικαταθλιπτικά, ενώ ο αριθμός αυτός ήταν 27 το 2019.

Το ποσοστό ιατρικών συνταγών στην Ισλανδία είναι περίπου τετραπλάσιο από αυτό της Σουηδίας και δωδεκαπλάσιο από αυτό της Νορβηγίας, με αποτέλεσμα ο πρώην πρόεδρος της Σκανδιναβικής Ομοσπονδίας Γενικών Ιατρών να αναρωτηθεί εάν η ψυχική υγεία των παιδιών στην Ισλανδία είναι πραγματικά τόσο κακή ή αν οι γιατροί συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά με μεγάλη άνεση και ελευθερία.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το άγχος και η κατάθλιψη έχουν αυξηθεί σημαντικά στους νέους της Ευρώπης από την έναρξη της πανδημίας Covid-19. Ομοίως, σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, η χρήση αντικαταθλιπτικών έχει αυξηθεί σχεδόν δυόμισι φορές μεταξύ 2000 και 2020. Η Ισλανδία βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής λίστας χρήσης αντικαταθλιπτικών, όπως ακριβώς και στην κορυφή του Παγκόσμιου Δείκτη Ευτυχίας.

Διαβάστε σχετικά:


Απόδοση του άρθρου Sad children or bad doctors?

Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου