Σε αντίθεση με την τάση μείωσης των υιοθεσιών σε διεθνές επίπεδο, ο αριθμός των εγχώριων υιοθεσιών έχει σημειώσει απότομη αύξηση στη Δανία. Συχνά, αυτές οι υιοθεσίες σχετίζονται με οικογένειες που βρίσκονται σε κοινωνικά μειονεκτική θέση και έχουν αναγκαστεί από τις Αρχές να δώσουν το παιδί τους για υιοθεσία. Το 2022, στο 86% των περιπτώσεων, τα γνωστικά προβλήματα της μητέρας, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού, της ΔΕΠ-Υ και του χαμηλού IQ, αναφέρθηκαν ως ο λόγος της απομάκρυνσης των παιδιών από τις οικογένειες.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την Αρχή Εφέσεων της Δανίας, τα οποία έλαβε το δανικό μέσο Zetland, οι συστάσεις για αναγκαστικές υιοθεσίες έχουν αυξηθεί από ένα μόνο παιδί το 2016 σε τουλάχιστον 51 το 2023 – περίπου ένα παιδί την εβδομάδα. Πριν από το 2016, οι αρχές έπρεπε να αποδείξουν ότι οι γονείς δεν θα μπορούσαν ποτέ να φροντίσουν σωστά το παιδί. Αυτό άλλαξε το 2015, όταν μια νομοθετική αλλαγή επέτρεψε στις Αρχές απλώς να αναφέρουν «πιθανό» το ενδεχόμενο ότι οι βιολογικοί γονείς ήταν ακατάλληλοι.
Από τον Ιανουάριο του 2024, αυτό έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο με την επιβολή του «Barnets Lov» (Ο Νόμος του Παιδιού), που δίνει στις αρχές το δικαίωμα να απομακρύνουν βίαια ένα παιδί από τους γονείς τους ακόμη και πριν αυτό γεννηθεί.
Ενώ ο νέος νόμος χαιρετίζεται από ορισμένους επειδή δίνει έμφαση στα δικαιώματα του παιδιού απομακρύνοντας τα παιδιά σε πρώιμο στάδιο, το Δανικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκφράσει την ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό απομακρύνσεων, δηλώνοντας ότι η αποχώρηση από τους βιολογικούς γονείς πρέπει να είναι η τελευταία λύση και ότι έχει γίνει πολύ εύκολο να απομακρύνεται ένα παιδί χωρίς τη γονική συναίνεση. Μέχρι τώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεχώριζε για την ιδιαίτερα υψηλή χρήση των αναγκαστικών υιοθεσιών, αλλά όλες οι χώρες στην Ευρώπη επιτρέπουν την υιοθεσία χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων.
Με αναφορά
Απόδοση του άρθρου Forced adoptions in the name of children’s rights
Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου