Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Θεσσαλονίκη: Γονείς παίρνουν άδεια από τη δουλειά για να πάνε στο σχολείο τα παιδιά με αναπηρία

Αναγκασμένοι να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους που έχουν προβλήματα κινητικότητας στα σχολεία, είναι οι γονείς μαθητών που φοιτούσαν στο πρώην 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη, το οποίο σταμάτησε φέτος να λειτουργεί.

Οι μαθητές, άτομα με προβλήματα αναπηρίας, διαμοιράστηκαν ωστόσο το μεγάλο «αγκάθι» είναι η μεταφορά των παιδιών.

Εν έτει 2024, για τα άτομα με αναπηρία δεν είναι δεδομένο το αν θα βγαίνουν από το σπίτι, αν θα μπορούν να περνούν από τα πεζοδρόμια και τελικά, όπως φαίνεται, και αν θα πηγαίνουν ασφαλή στα σχολεία τους, χωρίς ταλαιπωρία, άγχος, αβεβαιότητα.

Στη Θεσσαλονίκη, το ρεπορτάζ καταγράφει αμέτρητα προβλήματα στα ΕΕΕΕΚ, που αφορούν, κυρίως, σε κτιριακά και υποδομές.

Στη λίστα έρχεται να προστεθεί και η περίπτωση του πρώην 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη, καθώς το κράτος «δεν μπόρεσε» ή καθυστέρησε να μεριμνήσει για τη μεταφορά των παιδιών που φοιτούσαν ή επρόκειτο να φοιτήσουν σε αυτό, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς να είναι αυτοί που αναγκάζονται να μεταφέρουν το παιδί τους.

Το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη στεγαζόταν σε ένα ακατάλληλο κτίριο, σε βιοτεχνικό χώρο, όπου φοιτούσαν παιδιά με σωματική αναπηρία, το οποίο τελικά έκλεισε, αφού ει΄χε διαπιστωθεί ότι δεν ήταν κατάλληλο για τέτοια χρήση.

Στο TheOpinion μίλησε η Στέλλα Καργάκη, μητέρα παιδιού το οποίο είχε γραφτεί στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, αλλά δεν πήγε ποτέ, εξηγώντας την κατάσταση που βιώνουν.

«Φέτος τον Ιούνη γράψαμε το παιδί μας στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας και μάθαμε τον Αύγουστο, μέσω email του διευθυντή, ότι τελικά το σχολείο δε θα ξαναλειτουργήσει. Έτσι, μας μετέφεραν στο 1ο ΕΕΕΕΚ Τούμπας, στο οποίο θεωρητικά θα μείνουμε προσωρινά, καθώς μας διαβεβαίωσαν ότι θα μεταφερθούμε σε ιδιωτικό χώρο στην περιοχή του Αεροδρομίου. Επιπλέον, ο δήμος Θέρμης θέλει να δημιουργήσει έναν χώρο, όπου θεωρητικά θα στεγαστούν μόνιμα εκεί όλα τα ΕΕΕΕΚ της περιοχής. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος χώρος είναι ακόμα σε στάδιο προμελέτης», ανέφερε και εξήγησε ότι ενώ το κτήριο στην Πυλαία έκλεισε, αυτή η μεταβατική περίοδος μέχρι τη μεταφορά στη Θέρμη, δημιουργεί πολλά προβλήματα.

«Μεταφέρουμε οι ίδιοι τα παιδιά μας»

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα στα παιδιά και τις οικογένειές τους, ωστόσο το μεγάλο θέμα σύμφωνα με την ίδια, είναι η μεταφορά των παιδιών.

«Η μεταφορά σε άλλο σχολείο δημιουργεί έντονο άγχος στα παιδιά μας, τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο εξοικείωσης και προσαρμογής σε κάποιο νέο περιβάλλον. Παρόλα αυτά, το μεγάλο πρόβλημα είναι στη μετακίνηση. Αναγκαζόμαστε να παίρνουμε άδειες από τη δουλειά μας για να μεταφέρουμε εμείς οι ίδιοι τα παιδιά μας! Έχουμε «πεθάνει» από την κούραση, συναισθηματικά και σωματικά, καθώς, από τη μια, πρέπει να μεταφέρουμε μόνοι μας το παιδί με το καρότσι και από την άλλη πρέπει να έχουμε διάθεση και ενέργεια να στηρίξουμε ψυχολογικά το παιδί μας στο σπίτι. Άλλοι γονείς έχουν πάρει άδειες άνευ αποδοχών και άλλοι ξοδεύουν χρόνο και χρήμα. Αλλά για ποιον; Προσπαθούμε όλα αυτά να τα κάνουμε για το καλό των παιδιών μας, αλλά πόσο καλό τους κάνουμε όταν τα εκθέτουμε σε ένα τόσο φορτικό και επισφαλές περιβάλλον; Βαλλόμαστε από την εσκεμμένη αδιαφορία των αρμόδιων φορέων και απαιτούμε τα παιδιά μας να έχουν δικαίωμα στο να ζουν και να πηγαίνουν στο σχολείο τους με αξιοπρέπεια», τόνισε.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο αρμόδιος φορέας για τη μεταφορά των παιδιών με αναπηρία, η οποία αναθέτει κάθε χρόνο σε ιδιώτες λεωφορειούχους τη μετακίνηση. Ωστόσο ορισμένα δρομολόγια με λίγους μαθητές κρίνονται ασύμφορα για τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων, με αποτέλεσμα να μην εκδηλώνουν ενδιαφέρον για αυτά, κάθε φορά που η Περιφέρεια προκηρύσσει τον σχετικό διαγωνισμό.

Οι αντιδράσεις των γονιών

Ο σύλλογος γονέων του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη έχει στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό, στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, στο Υπουργείο Παιδείας, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στα ΜΜΕ, όπου περιγράφουν την αγωνία τους για το μέλλον των παιδιών τους, γνωστοποιώντας την αλήθεια, όπως μόνο αυτοί τη βιώνουν καθημερινά.

Τέλος, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα τις ελλείψεις στις μεταφορές και θα συμμετέχουν γονείς όλων των παιδιών ειδικών σχολείων από όλες τις βαθμίδες.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στην Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή: theopinion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου