Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Θεσσαλονίκη: Έφερε καρπούς το βρώσιμο δάσος στη Νεάπολη - Η πρώτη συγκομιδή έγινε πίτα για τους παιδικούς σταθμούς

Από το χωράφι στο πιάτο μας λένε και αυτό έκαναν στον δήμο Νεάπολης - Συκεών, όπου οι πρώτοι καρποί από το βρώσιμο δάσος έγιναν πίτα για τα παιδιά του δημοτικού παιδικού σταθμού. Εδώ και λίγο καιρό το βρώσιμο δάσος, το οποίο γεννήθηκε στις αρχές Μαρτίου, έβγαλε τους πρώτους του καρπούς.

Μαρουλάκια, σέσκουλα, ρεπανάκια, λάχανα, μπρόκολα αλλά και φράουλες βλέπει κανείς μέσα στο βρώσιμο δάσος που βρίσκεται στην περιοχή του Στρεμπενιώτη, στη Νεάπολη. «Μέχρι να μεγαλώσουν τα δέντρα, αξιοποιήσαμε τον χώρο που είναι στις γραμμές φύτευσης και βάλαμε λαχανικά. Ήδη έχουμε συγκομίσει κάποια», εξήγησε στη Voria.gr ο διευθυντής της Μάμαγαια, Περικλής Χατζηνάκος. Μάλιστα, η πρώτη συγκομιδή που έγινε από τους υπαλλήλους του δήμου, σέσκουλα, μεταφέρθηκε σε παιδικό σταθμό και εκεί οι μαγείρισσες τα έκαναν μια νόστιμη πίτα που γεύτηκαν οι μικροί μαθητές.

Ο νέος τόπος πρασίνου, στο οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Ελ. Βενιζέλου, έγινε σε συνεργασία του δήμου Νεάπολης Συκεών με την Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία, το Cob.gr (επιστημονικά υπεύθυνος του έργου Χρήστος Κοντομάνος από το cob.gr) και το 5ο Γυμνάσιο Νεάπολης, στο πλαίσιο του έργου “Green Sustainable Paths”. Τον περασμένο Μάρτιο είχαν φυτευτεί μεταξύ άλλων 20 διαφορετικά είδη δέντρων, κερασιές, καστανιές, καρυδιές, αχλαδιές, ελιές, μουριές και άλλα πολλά πάνω από 60 είδη θάμνων και φυτών, όπως φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι, λεβάντα, μέντα, μελισσόχορτο.

Η εξέλιξη του βρώσιμου δάσους έχει φέρει χαμόγελα και ικανοποίηση τόσο στη δημοτική αρχή Νεάπολης Συκεών όσο και στους υπεύθυνους της Μαμαγαία και του Cob.gr, καθώς όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής το εγχείρημα για τη δημιουργία βρώσιμου δάσους σε αστικό περιβάλλον πέτυχε. «Σε επίπεδο εφαρμογή είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, τα περισσότερα που έχουμε φυτεύσει έχουν επιβιώσει. Είχαμε μια αγωνία εάν θα πετύχουν οι φυτεύσεις και τώρα βλέπουμε να έχουμε και τους πρώτους καρπούς», σημείωσε ο κ. Χατζηνάκος. Τον χώρο, ο οποίος έχει αυτόματο πότισμα, περιποιούνται κυρίως οι υπάλληλοι του δήμου, αλλά και άνθρωποι της Μαμαγαία.

Το επόμενο διάστημα, πιθανότατα και εντός του καλοκαιριού, αναμένεται να τοποθετηθεί και ο αστικός εξοπλισμός στο βρώσιμο δάσος. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος-Πρασίνου Πάρη Γενίτσαρη, ο δήμος έχει δρομολογήσει την τοποθέτηση μιας βρύσης καθώς και παγκάκια, κιόσκι ενώ θα δημιουργηθεί εντός του οικοπέδου και ένας διάδρομος πατημένου χώματος. Μάλιστα, όπως ανέφερε η ίδια στη Voria.gr, αφού έως τώρα είναι θετικές οι εξελίξεις για το βρώσιμο δάσος στη Νεάπολη, υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο και σε άλλη περιοχή του δήμου, ενδεχομένως στα Πεύκα.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηνάκος έχουν κατατεθεί προτάσεις για χρηματοδότηση, ώστε να στηριχθεί η βιωσιμότητα του χώρου ώστε να γίνει ενεργός κόμβος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τα σχολεία του Στρεμπενιώτη και των γύρω περιοχών. Τα εγκαίνια του βρώσιμου δάσους σχεδιάζεται να γίνουν τον Ιούνιο, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Πηγή: voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου