Κυριακή 12 Μαΐου 2024

«Ελληνικοί μύθοι» της Τζιν Μένζις – Μύθοι, θεοί και τέρατα που μεγαλώνουν τον κόσμο των παιδιών

Το βιβλίο γνώσεων για παιδιά με τίτλο Ελληνικοί μύθοι – Θεοί, ήρωες και τέρατα της αρχαίας Ελλάδας (μτφρ. Ηλίας Μαγκλίνης, εκδ. Καπόν) είναι μια εντυπωσιακή έκδοση, ένα βιβλίο με σκληρόδετο, πολυτελές εξώφυλλο και σημαντικό βάρος (ζυγίζει ένα κιλό). Το βιβλίο προέρχεται από μια, θα λέγαμε, πολύ φρέσκια πηγή καθώς η συγγραφέας του είναι μια νέα επιστήμονας από τη Σκωτία, η ιστορικός dr Jean Menzies, η οποία, εκτός από τα βιβλία που γράφει, μοιράζεται τις γνώσεις της με πάθος, ζωντάνια, νεύρο και χιούμορ με τον τρόπο των ανθρώπων της γενιάς της και των νεότερων: στα κοινωνικά δίκτυα.

(…) «οι μύθοι είναι δημόσια όνειρα και τα όνειρα είναι ιδιωτικοί μύθοι».

Ένας πολύ συστηματικός και με μεγάλο έργο μελετητής των αρχαίων ελληνικών μύθων, ο Τζόζεφ Κάμπελ, είχε πει ότι «οι μύθοι είναι δημόσια όνειρα και τα όνειρα είναι ιδιωτικοί μύθοι». Αυτά τα δημόσια όνειρα των αρχαίων Ελλήνων έχει λατρέψει και έχει κάνει κομμάτι της ζωής της, της έρευνάς της και βασικό συστατικό των βιβλίων της η νεαρή Σκωτσέζα ερευνήτρια και μελετήτρια των μύθων και των μυθολογιών, όχι μόνο των αρχαίων Ελλήνων αλλά και άλλων λαών.

Με πάθος από τη Σκωτία για τη μυθολογία, την ιστορία, τα βιβλία που διευρύνουν τον κόσμο παιδιών και ενηλίκων

Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Εδιμβούργο, έχει σπουδάσει Ιστορία, έχει διδακτορικό στην κλασική ιστορία και εδώ και πάνω από μία δεκαετία έχει κάνει δουλειά της την εκλαΐκευση της ιστορίας και την προώθηση της λογοτεχνίας μέσω φρέσκου και σπιρτόζικου περιεχομένου για τα κοινωνικά δίκτυα. Θα τη βρούμε, όπως προείπαμε, να μιλάει για τα μεγάλα πάθη της και να εξηγεί την αξία και τη σημασία των μύθων.

Ακούγεται επιφανειακό αυτό; Δεν είναι ούτε στο ελάχιστο. Βλέποντας και ακούγοντάς την γινόμαστε θεατές της συνάντησης ενός αρχαίου και αρχέγονου κόσμου με το αεικίνητο σήμερα και τον ψηφιακό κόσμο όπου στην καλύτερη εκδοχή του, τα παιδιά, οι νέοι, και βέβαια άνθρωποι όλων των ηλικιών, επικοινωνούν, διασκεδάζουν, μαθαίνουν, πληροφορούνται.

Το 2020 η δρ Τζιν Μένζις τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα των βραβείων αναγνωστών BAMB που διοργανώνονται από την ένωση των Βρετανών βιβλιοπωλών. Το βιβλίο που της χάρισε το βραβείο ήταν οι «Ελληνικοί Μύθοι – Θεοί, ήρωες και τέρατα της αρχαίας Ελλάδας» που κυκλοφόρησε στα ελληνικά στις αρχές του έτους.

Η Τζιν Μένζις είναι ιστορικός και βραβευμένη συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Σκωτία όπου και ζει. Γράφει βιβλία τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικο κοινό. Παρουσιάζει το πολύ επιτυχημένο podcast με τίτλο «That’s Ancient History» («Αυτή είναι η αρχαία Ιστορία») ενώ έχει σταθερή παρουσία στο YouTube με το κανάλ της «Jean’s Thoughts» («Οι σκέψεις της Τζιν»).


Τι πετυχαίνει με το βιβλίο της η Σκωτσέζα ιστορικός; Στις 160 σελίδες μεγάλου σχήματος του βιβλίου προβάλλονται τριάντα εικονογραφημένες ιστορίες στην παρουσίαση των οποίων συμβάλλει καθοριστικά η δουλειά της Βρετανίδας εικονογράφου Κέιτι Πόντερ που έχει ένα πολύ ιδιαίτερο ύφος.


Οι μικροί αναγνώστες –το βιβλίο συστήνεται για παιδιά από 7 ετών– θα διαβάσουν για την Αρχή των πάντων – τη δημιουργία, την πτώση του ουρανού, τη γέννηση του πατέρα των θεών Δία, την εκπληκτική τιτανομαχία.

Αφού περάσουν στα πορτρέτα και τις ιστορίες των Ολύμπιων θεών, θα μάθουν για τις σχέσεις θνητών ανθρώπων με τους θεούς: Για τον Προμηθέα, για τον Διόνυσο και τον Ορφέα, για το κουτί της Πανδώρας και το άγγιγμα του Μίδα, θα παρακολουθήσουν τον Ιάσονα να ξεκινά την αργοναυτική εκστρατεία, τον Θησέα να παλεύει με τον Μινώταυρο, τον Οδυσσέα να κάνει το μακρύ ταξίδι.

Θα διαβάσουν και λιγότερο γνωστούς μύθους, όπως για τον Βελλερεφόντη και τον Πήγασο ή για την Αταλάντη, και θα γνωρίσουν μυθικά πλάσματα και τέρατα ενώ θα συνειδητοποιήσουν τη σημασία της αποτύπωσης όλων αυτών των «δημόσιων ονείρων» στην τέχνη των αρχαίων που θαυμάζουμε σήμερα. Στο τέλος, το γλωσσάρι θα τους δώσει το λεξιλόγιο και τους ορισμούς για να μιλήσουν για τους ελληνικούς μύθους, να τους σκεφτούν και, γιατί όχι, να τους αναπλάσουν στα παιχνίδια τους.


Αν αναρωτιέστε ακόμη γιατί να διαβάσουν τα παιδιά μια μυθολογία ή, όπως είναι η περίπτωση του βιβλίου για το οποίο μιλάμε, ένα βιβλίο για τους ελληνικούς μύθους, υπάρχει ακόμα μία απάντηση: για να συνδεθούν με τις ρίζες του δυτικού πολιτισμού και να πάρουν στα χέρια τους μια πυξίδα που θα τα οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις.

Η πολυτελής και καλοσχεδιασμένη έκδοση κυκλοφορεί σε μετάφραση του Ηλία Μαγκλίνη από τις εκδόσεις Καπόν που με σταθερά πολύ αξιόλογες επιλογές χτίζουν μια πολύτιμη βιβλιοθήκη βιβλίων γνώσεων για τα παιδιά. Πέρα από όλα τα άλλα που αφορούν τη θεματολογία του, το βιβλίο θα ενισχύσει την πίστη των παιδιών στο καλό βιβλίο (γνώσεων αλλά και κάθε είδους) που είναι αποτέλεσμα της δουλειάς –σε όλα τα επίπεδα– συνεπών επαγγελματιών. Ποιο είναι αυτό το βιβλίο; Είναι το βιβλίο που τα σέβεται γλωσσικά, που καλλιεργεί την αισθητική τους και τελικά μεγαλώνει τον κόσμο τους.

Μαζί με μερικές σκέψεις για τη σημασία να διαβάζουν τα παιδιά βιβλία γνώσεων που διευρύνουν τους ορίζοντές τους και τους ανοίγουν την όρεξη για αναγνωστικές αναζητήσεις από βιβλίο σε βιβλίο, μπορείτε να ακούσετε το επεισόδιο podcast για το βιβλίο γνώσεων «Ελληνικοί Μύθοι» της δρ Τζιν Μένζις από τις εκδόσεις Καπόν, όπως παρουσιάστηκε στη σειρά «Να ένα βιβλίο για παιδιά» του pod.gr


Πηγή: sporadesnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου