Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Προετοιμάζοντας τα αυτιστικά παιδιά για το κόψιμο των μαλλιών τους.

Ο θόρυβος του πλήθους, το θέαμα των ψαλιδιών, το να έχεις κάποιον να αγγίζει το κεφάλι σου – όλα αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονα και να κάνουν τα παιδιά με διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας (όπως ο αυτισμός) να αντιδρούν αρνητικά. Τις περισσότερες φορές τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού βιώνουν την εμπειρία του κουρέματος σαν αισθητηριακή υπερφόρτωση.

Αν προσπαθείτε να προετοιμάσετε το παιδί σας για κούρεμα, διαβάστε μερικές ιδέες.

ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ:

Ένας τρόπος για να αισθανθεί άνετα το παιδί σας στο κούρεμα είναι να το προετοιμάσετε τις προηγούμενες μέρες. Επισκεφτείτε μαζί το μέρος όπου θα γίνει το κούρεμα και ρωτήστε τον υπεύθυνο αν μπορείτε να κοιτάξετε λίγο τον χώρο. Έτσι θα εξοικειωθεί το παιδί με το περιβάλλον.

Γνωρίστε στο παιδί το άτομο που θα το κουρέψει.

Δημιουργήστε ένα βιβλίο/μια ιστορία με εικόνες για ένα παιδί που κουρεύεται. Αυτή η ιστορία μπορεί να ειπωθεί με βήματα για να ξέρει το παιδί σας τι θα συμβεί σε κάθε στάδιο από την είσοδό του στον χώρο του κομμωτηρίου. Υπάρχουν επίσης σχετικά βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε πριν πάτε για κούρεμα.

Μιλήστε με τον κομμωτή/την κομμώτρια πριν το κούρεμα. Συνεννοηθείτε για το πώς θα γίνει και βεβαιωθείτε ότι τα σύνεργα θα χρησιμοποιηθούν είναι όσο το δυνατόν λιγότερο θορυβώδη.

Σημειώστε στο ημερολόγιο το κούρεμα με ένα ευδιάκριτο σύμβολο για να ξέρει το παιδί αν πλησιάζει η μέρα και πότε πρόκειται να συμβεί.

Αν θα του λούσουν εκεί τα μαλλιά, ζητήστε τους να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στο σπίτι. Το παιδί θα νιώσει καλύτερα με τις οικείες μυρωδιές, υφές κτλ.

Εάν το επιτρέπει ο κομμωτής/ η κομμώτρια, το παιδί μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα βοηθώντας στο λούσιμο των μαλλιών του. Είναι σημαντικό να βρείτε έναν επαγγελματία που να κατανοεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού σας. Η ευελιξία είναι πολύ σημαντική.


ΚΑΤΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ:

Ενώ το παιδί σας κουρεύεται, βρείτε κάτι να του αποσπά την προσοχή. Αυτό θα μπορούσε να είναι το αγαπημένο του παιχνίδι, μια συζήτηση μαζί του για κάτι που αγαπά ή η παρακολούθηση της αγαπημένης του σειράς. Έτσι η προσοχή του θα μετατοπιστεί στην άλλη δραστηριότητα και θα «ξεχάσει» το κούρεμα.

Βάλτε σε ένα σακίδιο και πάρτε μαζί σας τα αντικείμενα που το ηρεμούν και το κάνουν να αισθάνεται ασφάλεια.

Εάν το παιδί σας αρχίζει να αγχώνεται και να νιώθει άβολα, κάντε ένα διάλειμμα. Βγείτε λίγο έξω να περπατήσετε για να χαλαρώσει και να ηρεμήσει.


ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ:

Μόλις τελειώσει το κούρεμα, επιβραβεύστε το παιδί σας. Πηγαίνετε στο αγαπημένο του μέρος, αγοράστε του το αγαπημένο του σνακ ή κάντε κάτι που αγαπάει.

Μιλήστε για την εμπειρία που είχε. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι του άρεσε και τι δεν του άρεσε κατά τη διάρκεια του κουρέματος, έτσι ώστε να κάνετε στο μέλλον τις απαραίτητες προσαρμογές για να είναι πιο χαλαρό και άνετο.

Μην ξεχνάτε! Αν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας, το πιο σημαντικό είναι να το ακούτε και να το παρατηρείτε προσεκτικά, αφού κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά τις καταστάσεις.

Απόδοση του άρθρου Preparing Children with Autism for Haircuts

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου