Τρίτη 16 Απριλίου 2024

WhatsApp: Η αλλαγή που έκανε για τα παιδιά – Κύμα αντιδράσεων

Στα 13 από τα 16 χρόνια μείωσε το ελάχιστο όριο ηλικίας που απαιτείται για τη χρήση του WhatsApp στην Ευρώπη η Meta, προκαλώντας κριτική από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των παιδιών.

Ο νέος ηλικιακός περιορισμός τέθηκε σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη. Το νέο ελάχιστο όριο ηλικίας των 13 είχε ανακοινωθεί επίσης για τους χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο.

Η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, την οποία η Meta εξαγόρασε πριν από μια δεκαετία, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι οι αλλαγές ευθυγραμμίζουν τα όρια ηλικίας του WhatsApp παγκοσμίως.

Ωστόσο, το χαμηλότερο όριο ηλικίας έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτό εκθέτει περαιτέρω τους νέους σε μια σειρά από βλαβερές συνέπειες, οι οποίες έχουν πλέον αποδειχθεί.

Η οργάνωση Smartphone Free Childhood, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάλεσε το WhatsApp να αντιστρέψει τη νέα πολιτική. «Το WhatsApp βάζει τα κέρδη των μετόχων πάνω από την ασφάλεια των παιδιών», δήλωσε η Daisy Greenwell, συνιδρύτρια της οργάνωσης.

Η μείωση του ορίου ηλικίας «αγνοεί τις ολοένα και πιο δυνατές προειδοποιήσεις από επιστήμονες, γιατρούς, δασκάλους, ειδικούς στην ασφάλεια των παιδιών, γονείς και ειδικούς ψυχικής υγείας» σχετικά με τις βλάβες που προκαλεί η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά.

Η Vicky Ford, βουλευτής του Ηνωμένου Βασιλείου από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα και μέλος μιας κυβερνητικής επιτροπής για την εκπαίδευση, χαρακτήρισε την απόφαση να μειωθεί το κατώτατο όριο ηλικίας χωρίς να υπάρξουν σχετικές επαφές με τους γονείς «ανεύθυνη».

Εκπρόσωπος του WhatsApp είπε στο CNN: «Δίνουμε σε όλους τους χρήστες την επιλογή να ελέγχουν ποιος μπορεί να τους προσθέσει σε ομάδες και, την πρώτη φορά που λαμβάνετε ένα μήνυμα από έναν άγνωστο αριθμό, σας δίνουμε την επιλογή να αποκλείσετε και να αναφέρετε τον λογαριασμό».

Πηγή: moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου