Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Τα οφέλη του τραμπολίνο για τα αυτιστικά παιδιά.

 Θυμάστε πόσο διασκεδαστικό ήταν όταν ήσασταν παιδιά και πηδούσατε πάνω και κάτω στο τραμπολίνο; Τα παιδιά και οι ενήλικες σε όλο τον κόσμο τρελαίνονται να κάνουν τραμπολίνο- είναι μια ατελείωτη πηγή χαράς και ένας τρομερός τρόπος σωματικής άσκησης. Δεν προκαλεί απογοήτευση σε κανέναν και είναι κάτι που μπορούν να απολαύσουν όλοι σχεδόν κάθε στιγμή.

Πώς όμως το τραμπολίνο βοηθάει τα  αυτιστικά παιδιά:

Το τραμπολίνο βοηθάει στη βελτίωση των αισθητηριακών δεξιοτήτων

Τα παιδιά με Αυτισμό αγχώνονται και αισθάνονται άβολα όταν τα αισθητηριακά ερεθίσματα που δέχονται γίνονται υπερβολικά. Η κίνηση πάνω – κάτω στο τραμπολίνο τα βοηθάει να αποκτήσουν μια σύνδεση σώματος και εγκεφάλου που συμβάλλει στην ερμηνεία αυτών των σημάτων καλύτερα από ότι τα καταφέρνουν με άλλους τρόπους πχ με στερεοτυπικές κινήσεις του κορμού τους μπροστά και πίσω. Το τραμπολίνο βοηθάει τα παιδιά με αυτισμό επίσης να βελτιώσουν και την ισορροπία τους. Είναι μια δραστηριότητα διασκεδαστική και ασφαλής κατά την οποία δεν αισθάνονται πίεση.

Το τραμπολίνο βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους.

Σίγουρα γνωρίζετε ότι η σωματική άσκηση βοηθάει γενικά στην διαχείριση του άγχους. Ακριβώς όπως μια καλή προπόνηση μπορεί να βοηθήσει έναν ενήλικα να αντιμετωπίσει το στρες, η διασκεδαστική αναπήδηση σε τραμπολίνο μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ανακούφιση του άγχους και της ανησυχίας που βιώνουν τα παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού. Η άσκηση βοηθάει επίσης στην ανάπτυξη σημαντικών μυών σε όλο το σώμα. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, τα παιδιά αποκτούν και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, κάτι που μπορεί να τα βοηθήσει να μειώσουν την πίεση που αισθάνονται από τα ερεθίσματα του έξω κόσμου.

Η αναπήδηση στο τραμπολίνο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να σχετίζονται με άλλους.

Πολλά παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού δυσκολεύονται να συνάψουν σχέσεις με συνομηλίκους τους και να σχηματίσουν φιλικές σχέσεις. Η αναπήδηση στο τραμπολίνο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνάψουν σχέσεις με άλλους χωρίς να έχουν άγχος.

Το τραμπολίνο μπορεί να βοηθάει τα παιδιά με Αυτισμό να ηρεμούν

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό το να υποστηρίζει κανείς ότι χοροπηδώντας στο τραμπολίνο τα παιδί ηρεμεί, ωστόσο, πραγματικά απομακρύνει το άγχος του παιδιού και βοηθάει σώμα και μυαλό να χαλαρώσουν. Μέσα σε λίγα λεπτά το παιδί συνήθως νιώθει πολύ πιο ήρεμο. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται και η ικανότητα συγκέντρωσής του, κάτι που επιδρά πολύ θετικά και στη μάθηση στο σχολείο. Αν το παιδί σας προβαίνει συχνά σε αυτό- διεγερτικές συμπεριφορές, το τραμπολίνο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας και της διάρκειας εμφάνισής τους.

Είναι μια πάρα πολύ καλή άσκηση

Το τραμπολίνο είναι ένας αποτελεσματικός και απλός τρόπος εκγύμνασης όλου του σώματος. Τα παιδιά χρειάζονται την σωματική άσκηση - βοηθά στην ενίσχυση των μυών, των συνδέσμων και των τενόντων, ενώ τους διδάσκει πώς να αλληλεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο γύρω τους.

Πολλά παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού απολαμβάνουν να διοχετεύουν την ενέργειά τους σε διασκεδαστικές κινήσεις αναπήδησης. Τα τραμπολίνο παρέχουν μια διέξοδο για αυτήν την ενέργεια, μια διέξοδος που είναι πολύ πιο ασφαλής και παραγωγική επιλογή από άλλες συμπεριφορές ή δραστηριότητες.

Συμβάλλει στη βελτίωση ων κινητικών δεξιοτήτων

Καθώς τα παιδιά αναπηδούν και παίζουν στο τραμπολίνο, αναπτύσσουν καλύτερο συντονισμού και ισορροπία. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι και οι λεπτές κινητικές δεξιότητες βελτιώνονται όσο βελτιώνεται η ικανότητα ελέγχου μεγαλύτερων κινήσεων. Έτσι δραστηριότητες όπως το φαγητό, η χρήση ηλεκτρονικών ειδών, η γραφή, το δέσιμο παπουτσιών και το κούμπωμα κουμπιών γίνονται πιο εύκολα.

Διαλέγοντας τραμπολίνο για ένα παιδί στο Φάσμα του Αυτισμού.

Αν το παιδί σας επιδεικνύει αυτοδιεγερτικές συμπεριφορές ή πηδάει συχνά πάνω κάτω, τότε μάλλον είναι κατάλληλος υποψήφιος για το τραμπολίνο. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι τραμπολίνων πχ εξωτερικού και εξωτερικού χώρου, μεγάλα και μικρά, μοντέλα για βρέφη ή για μεγάλα παιδιά κοκ

Η αναπήδηση στο τραμπολίνο είναι κάτι που αγαπούν όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία και από την σωματική/ φυσική ικανότητά τους. Με ένα τραμπολίνο το παιδί σας θα απολαύσει πολλά σωματικά, γνωστικά και ψυχολογικά οφέλη που διαρκούν για μια ζωή.


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου