Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Αέριο γέλιου: Δεν είναι για γέλια.

Ευφορία, χαλάρωση και αίσθηση αποστασιοποίησης. Το αέριο γέλιου, γνωστό και με το λιγότερο ενδιαφέρον, αλλά επιστημονικό, όνομα οξείδιο του αζώτου, ακούγεται σαν όνειρο. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι Ευρωπαίοι το χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό. Ωστόσο, μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε εφιάλτη, όπως διαπιστώνεται από αναφορές για τις επιπτώσεις της αυξανόμενης χρήσης μεταξύ των νέων στη Δανία που ανακοινώθηκαν λεπτομερώς αυτήν την εβδομάδα.

Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία περιλαμβάνουν χαμηλή πρόσληψη οξυγόνου στον εγκέφαλο και το αίμα, κρυοπαγήματα στα χείλη και το στόμα και πίεση από το μπουκάλι που βλάπτει τους πνεύμονες και άλλα όργανα.

Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την αδρανοποίηση της βιταμίνης Β12 στο σώμα, με αποτέλεσμα σοβαρή βλάβη των νεύρων. Η άνοδος της χρήσης στη Δανία συνεχίζεται παρά την απαγόρευση της χώρας για μεταφορά, πώληση και κατανάλωση αερίου γέλιου από τον περασμένο Ιούλιο. Το 2023 ήταν επίσης η πρώτη χρονιά που οι αναφορές σοβαρών τραυματισμών από νεύρα και κρυοπαγήματα σε κέντρα δηλητηριάσεων της Δανίας ξεπέρασαν τις 100.

Τα δοχεία αερίου είναι εύκολα προσβάσιμα. Συνήθως διατίθενται στο εμπόριο για χρήση από εταιρείες που παράγουν σαντιγί, αλλά πολλές φορές μπορούν να αγοραστούν σε χαμηλή τιμή, για παράδειγμα, σε περίπτερα, σε πολλά μέρη στην Ευρώπη.

Οι πληροφορίες σχετικά με τη χρήση αερίου γέλιου από τους Ευρωπαίους είναι περιορισμένες, αλλά οι εκθέσεις από το κέντρο παρακολούθησης ναρκωτικών της ΕΕ δείχνουν ότι η αύξηση ξεκίνησε γύρω στο 2010. Εξηγούν ότι η δημοτικότητα σε ολόκληρη την ΕΕ οφείλεται στην «εύκολη διαθεσιμότητα, χαμηλή τιμή, βραχύβια αποτελέσματα, και τη γενική αντίληψη των χρηστών ότι είναι ένα σχετικά ασφαλές και κοινωνικά αποδεκτό ναρκωτικό».

Διαβάστε σχετικά:

Απόδοση του άρθρου It's no laughing matter της Amalie Holmgaard Mersh

Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου